Jelgava un Dobele kopā ar Dainu Rutku

gal_286686088_large
Daina Rutka ir dzimusi un augusi Dobelē, tad devusies studēt uz Ventspili un tālāk uz Vāciju, kur arī strādājusi savā specialitātē, tomēr izlēmusi savu dzīvi saistīt ar Latviju un atgriezties Dobelē. 

"Tikai aizbraucot uz studijām Ventspilī, es sapratu, ka, neskatoties uz Latvijas mazo teritoriju, cilvēki visu mūžu saglabā rakstura un uzvedības īpašības, kas zīmīgas reģionam, no kura viņi nāk."

gal_286686093_large
Pēc brokastīm Jelgavā Daina atved mūs pie Svētās Trīsvienības baznīcas torņa, kura deviņos stāvos atrodas tūrisma informācijas centrs, izstāžu zāles, restorāns un skatu laukums. Pati baznīca, tāpat kā lielākā daļa pilsētas arhitektūras, gāja bojā 2. pasaules kara laikā aviācijas uzlidojumos.

gal_286686099_large
Pie baznīcas stāv Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis, un Daina atgādina, ka tieši Zemgale ir Jāņa Čakstes, Gustava Zemgala, Alberta Kvieša un Kārļa Ulmaņa dzimtā puse.

gal_286686100_large
Diena, kad viesojamies Latvijas mazākajā reģionā, ir biezas miglas apskauta, peļķes un dīķīšus klāj pirmā kraukšķīgā ledus kārta, taču tas neliedz Jelgavas smaiļotājiem trenēties vaiga sviedros. Viņi bija tik ātri, ka diemžēl paspēja izbraukt no fotogrāfijas, ehh...

gal_286686105_large
Latvijas Lauksaimniecības universitātes studentiem ir viena no skaistākajām studiju vietām - Jelgavas pils, kuras iekšpagalmā sastādītās rozes šorīt rotā sala glazūra. Tomēr visskaistāk Jelgavas pils izskatās dienas tumšajā laikā, kad tā ir izgaismota un Lielupes ūdeņos atspīd gluži kā vēl viena pils. Pilī joprojām atrodas Kurzemes hercogu kapenes.

"Daudzi studenti LLU nāk no Zemgales lielajām saimniecībām, viņi studē, lai varētu tās attīstīt tālāk, un skaidri zina, ko vēlas sasniegt," stāsta Daina, kas pati arī šeit studē un gatavojas iegūt maģistra grādu.

gal_287211633_large
Savukārt Academia Petrina ir vecākā universitātes ēka Latvijā, savulaik tā bija pirmā augstskola Baltijā. Šeit pasniedza izcili Eiropas un pasaules līmeņa zinātnieki. Vēlāk universitāti politisku iemeslu dēļ pārcēla uz Tartu, un tagad šeit atrodas pilsētas Vēstures un mākslas muzejs. 

gal_286686114_large
Lai arī Jelgavu 2. pasaules kara laikā pamatīgi nopostīja, zinātāji šeit mācēs atrast arī seno vecpilsētas daļu ar koka mājiņām un veco bruģi.

gal_286686116_largegal_286686119_large
Dodamies uz netālajām Kārļa Ulmaņa bērnības mājām "Pikšām". Šeit izveidota tipiska 20. un 30. gadu lauku sēta, kas atspoguļo Latvijas lauksaimniecības attīstību šajā laika posmā. Te atrodas aka, par ko Daina zina stāstīt - senos laikos, kad šeit bijusi saimniecība, saimnieks vienmēr varējis pateikt, vai lopi padzirdināti, vai kalpi slinko. Aka ir īpaša ar to, ka piepildās ar ūdeni līdz malām, bet, ja lopi nebija padzirdināti, tad ūdens tecējis pāri.

gal_287213015_large
"Pikšās" aplūkojama arī ar tvaiku darbināma lauksaimniecības tehnika, ar kādu 20. gadsimta sākumā Zemgales lauksaimnieki apstrādājuši savus laukus.

gal_286686136_largegal_286686138_large
Beidzot dodamies uz Dainas dzimto pilsētu Dobeli, kur viņa dzīvo joprojām. Pilsētas centrā pie baznīcas pilnībā atjaunots senais tirgus laukums. Īpaši vasarā lielu prieku bērniem sagādā tur izveidotā strūklaka, kas ir milzīga aka ar spaini, kurš piepildās ar ūdeni. Brīdī, kad tas ir pilns, spainis ar lielu troksni gāžas ārā.

gal_286686148_large
Dobeles pilsdrupas kalna galā, kur tagad notiek pilsētas svētki un dažādi pasākumi, ir nesen kā nostiprinātas un vairs nav bīstamas. Daina saka, ka šeit ir skaisti jebkurā sezonā, jo pilsdrupas aizņem plašu teritoriju un vietas pastaigām starp vecajiem mūriem pietiek visiem. 

gal_286686159_large
Dodamies uz Tērvetes parku, kur Daina mums atklāj kādu paslēptu pērli, kas vēl tikai top, - meža vidū kāds uzņēmējs pats saviem līdzekļiem apņēmies uzbūvēt zemgaļu koka pili, un jāteic, ka tā ir jau gandrīz gatava. No ārpuses tā brīvi pieejama apskatei, bet, kādas tūrisma iespējas piedāvās pils iekšpusē, pagaidām vēl ir noslēpums.

Kā zināms, Zemgale ir īstena piļu un muižu dāma - Jaunmoku, Jelgavas, Bauskas, Mežotnes, Rundāles, un tagad tām piepulcējusies arī šī senā latviešu koka pils, kura pašlaik vēl smaržo pēc svaigiem sveķiem un tikko tēsta koka. 

gal_286686194_largegal_286686204_largegal_286686213_large
Tērvetes dabas parkā ierodamies ar pirmo krēslu, taču tas tikai paspilgtina noslēpumaino ceļojumu. Ja mūsu bērnībā šeit bija vien Sprīdītis un Lutausis, tad tagad mežā vairāku desmitu hektāru platībā paslēptas visneiedomājamākās pasaules - rūķu, pasaku, raganu pasaules -, kā arī rotaļu laukums. Arī pieaugušajiem šeit ir, ko darīt, - pa izgaismotajām trasēm var doties garās pastaigās, skriet, makšķerēt tuvējos ezeros, ziemā slēpot un vienkārši nodoties noslēpumainā un krāšņā meža burvībai. Tiem, kam staigāt negribas, kursē īpašs autobuss, kas nogādās jūs jebkurā sev vēlamā pieturā. 

gal_286686219_large
Tā nu gluži nemanot ir iestājusies tumsa, Sprīdītis un Daina atgriezušies savā laimīgajā zemē - mājās, bet Lutausis - gluži dabiski un nevienam nemanot iejuties filmēšanas komandā. 

gal_286686124_large