Ludzas māmiņu klubs

Share

Kādi ir rudenī dzimušie bērni – vai tiesa, ka ilgdzīvotāji?

Mums mājās rudens bērns..

Rudenī dzimušie bērni esot ļoti gudri, centīgi un līdzsvaroti. Turklāt viņi dzīvojot krietni ilgāk par citiem saviem vienaudžiem, kas dzimuši citos gadalaikos. Vai tā ir tiesa? Paraudzīsimies uz zinātnieku viedokļiem šajā jautājumā.
Rudens ir ļoti jauks gadalaiks, kad dabā iestājas "pamiers", krāsojas koku lapas, līņā jau pavēss lietutiņš un arī saule vairs nespīd tik bieži un spoži. Daudziem šis gadalaiks izsauc depresiju, taču arī rudenī mēs varam atrast pietiekami daudz brīnumjauku lietu. Bērna dzimšana – tas vienmēr ir brīnums, maza, neaizsargāta cilvēciņa parādīšanās pasaulē atnes daudz prieka ģimenē.
Pie sevis vienmēr jūtam tādu satraukumu. Diezin ko esam radījuši? Vai mazais cilvēciņš nākotnē būs aktieris, rakstnieks vai prezidents? Kāds liktenis sagaida mūsu mazuli? Ko no viņa gaidīt nākotnē?
Rudens ir pārdomu laiks. Tam nepiemīt ziemas skarbuma, pavasara romantikas un aizraušanās, un vasaras trakulību. Rudenī dzimušie bērni arī pēc rakstura līdzinās rudenim. Viņu rīcība vienmēr būs apdomāta un izsvērta, šie bērni ir centīgi gan mācībās, gan jau pieaugot – darbā. Šiem bērniem piemīt ass prāts un līdzsvarots raksturs. Viņi nesteidz izdarīt pieņēmumus, neizanalizējot situāciju. Viņu analītiskās prāta spējas palīdz labi apgūt matemātiku, tādēļ variet gaidīt labas atzīmes.
Rudenī dzimušajiem bērniem nepastāv grūtu uzdevumu un bezizejas situāciju, viņi visu dara pareizi, apdomājot visu līdz pēdējam sīkumam. Viņiem vienmēr ir savs viedoklis ikvienā jautājumā. Jebkurā lietā viņi tiecas pēc pilnības, šie cilvēki ir karjeristi, protams, vārda vislabākajā nozīmē.
"Rudens cilvēki" netic vārdiem, bet pārbaudītiem faktiem, viņi ir principiāli un ļoti ietiepīgi. Starp viņiem bieži var sastapt pedantus. Mammām var šķist, ka viņu bērni itin labi var dzīvot arī bez ārišķīgu mīlestības izpausmju izrādīšanas – skūpstiem un apskāvieniem. Taču tas tā nav. Viņi vienkārši labi spēj kontrolēt savas emocijas, taču alkas būt mīlētiem viņiem ir ne mazākas, kā citos gadalaikos dzimušiem bērniem, raksta portāls prelest.com
Ar draugiem tā sauktie rudens bērni ir ļoti atsaucīgi un viegli sadarbojas. Bērnudārzā, bet pēc tam skolā, šie bēni ir ļoti sabiedriski un bieži viņus sauc par kompānijas dvēseli. Ar zīmuli padalīsies, palīdzēs draugam aizšņorēt kurpju saites – iesaistīties un palīdzēs visiem.
Viņi būs labi ģimenes cilvēki, kad pieaugs. Šiem "rudens bērni em" attiecības ir pārāk dārgas, lai nodarbotos ar dažādām "kreisajām intrigām pa malām".
Interesanti fakti:
1. Čikāgas universitātes, ASV zinātnieki atklājuši, ka rudenī dzimušiem cilvēkiem, atšķirībā no citiem, ir maksimālas iespējas nodzīvot veselu gadsimtu. Pētot statistikas datus, zinātnieki secinājuši, ka rudenī dzimušie cilvēki dzīvo daudz ilgāk par saviem vienaudžiem, kas dzimuši citos gadalaikos. Čikāgas universitātes zinātnieki uzskata, ka uzticamību pētījuma rezultātiem var attiecināt, pirmkārt, uz nosacījumiem, kādos atradies embrijs. Otrkārt, sociālā vide, kādā atradies bērns, viņa statuss un devums dzīves gaitā. Natālija un Leonīds Gavrilovi, kas arī ir darbojas zinātnes sfērā, šos iepriekšminētos pētījumus nedaudz uzlaboja. Viņi centās izslēgt faktorus, kas traucē "tīrajai" statistikai. Zinātnieki izpētīja 1500 cilvēkus, kas dzimuši 1880.- 1895.gados, un nodzīvojuši 100 un vairāk gadu. Lai dati būtu precīzāki, tika ņemti vērā arī šo cilvēku radinieku dati, kuriem bija viens ģenētiskai fons, kā arī laulātie, ar kuriem pētāmie cilvēki dzīvojuši vienādos sociālos apstākļos. Rezultāti bija šādi: ilgāk par visiem dzīvoja cilvēki, kuri dzimuši laikā no sepmebra līdz novembrim, bet vissīsākais mūžs bijis tiem, kuri dzimuši martā, maijā un jūlijā. Šim pētījuma rezultāta fenomenam zinātniekiem izskaidrojuma nav, taču viņi izteikuši dažus hipotētiskus pieņēmumus.
Bērni, kas dzimuši rudenī, ir mazāk uzņēmīgi pret infekcijām, kuras var iegūt vasarā, un tieši šīs saslimšanas vēlāk uzrāda negatīvu ietekmi uz visu organismu. Otrs pieņēmums – iespējami kvalitatīvāka un "vērtīgāka" topošā mazuļa barošana, esot vēl mātes dzemdē, bijusi tieši rudenī dzimušajiem bērniem.
Ārsti uzskata, ka rudens bērni ir veselīgāki. Iemesls it kā banāls – māmiņa vasarā ir atpūtusies, ēdusi daudz augļu un dārzeņu, uzskrājusi daudz pozitīvo emociju un bijusi labā garastāvoklī, kas ir ļoti labvēlīgs faktors mazuļa attīstībai.
2. Savukārt Lielbritānijas zinātnieki izpētījuši 14 000 bērnu un secinājuši, ka rudenī dzimušie bērni par 9% ir aktīvāki, nekā citos gadalaikos dzimušie. Šo faktu viņi skaidro ar to, ka grūtniece vasaras laikā uzņēmusi lielu daudzumu vitamīnu un mikroelementu, kas ir nepieciešami gaidāmā mazuļa attīstībai.
3. Zinātnieki no Vanderbiltas universitātes ASV savukārt izpētījuši 95 000 mazuļu medicīniskās kartes un secinājuši, ka rudenī dzimušie bērni par 30% vairāk ir uzņēmīgi pret elpošanas ceļu saslimšanām, tostarp brinhiālo astmu. Pēc viņu domām, tas saistīts ar to, ka rudens ir laiks, kad respiratorās saslimšanas novēro bieži, un ar tām saslimst arī jaundzimušie.
4. Tāpat rudenī dzimušie bērni ir vairāk tendēti uz alerģijām, jo īpaši oktobrī un novembrī dzimušie. Tas tiek skaidrots ar to, ka šajā gadalaikā laiks ir lietaināks un vēsāks, un mazuļi visai maz laika pavada pastaigās svaigā gaisā. Turpretim mājokļos bērni daudz laika pavada, esot kontaktā ar mājdzīvniekiem vai kādiem vilnas izstrādājumiem.Patiesībā, lai kādā laikā nebūtu piedzimis jūsu mīļais mazulis, viņš vienmēr vecākiem būs pats labākais, gudrākais, skaistākais un panākumiem bagātākais, neraugoties ne uz ko, bet vecāku uzdevums ir bērnam palīdzēt realizēt visus viņa sapņus dzīvē.