Acu Veselības Centrs

Official page
Share

Nedēļas padomu krātuvīte!

Sācies skolēnu brīvlaiks!
Nu ir beidzot laiks tikt arī līdz acu dakterim arī dienas pirmajā daļā, kad nav stundu. Piesakies vizītei:http://www.acuarsts.lv/ Rīgā vai Valmierā, Madonā. e-pasts:info@acuarsts.lv,tālruņi: +371 67310205, +371 29287955
gal_258281174_iconSekojiet līdzi gan sava bēbīša atctiņām, gan pusaudža skatienam :)

Vecāki, vai zinājāt, ka bērniem acu problēmas visveiksmīgāk var novērst līdz 10 gadu vecumam? Ja sen neesat pārbaudījuši bērna actiņas – vērojiet, apjautājaties un pārbaudiet kā jūsu bērniņš redz.

Obligātas pārbaudes un izziņas ir vajadzīgas dodoties uz bērnu dārzu un skolu un pec tam pārbaude parasti ir tikai 15 gadu vecumā. Neatlieciet pirmās acu pārbaudes bērniņam līdz bērnudārza vecumam un nepaļaujies uz sava lielā bērna atrunām. Arī pavisam mazam zīdainītim var pilnībā pārbaudīt redzi. Pusaudžu sekmes skolā mēdz būt saistītas ar redzes problēmām, kas papildus novērš uzmanību no mācību uzdevumiem.

Bērnu ofatlmologs veic redzes pārbaudi ar dažādiem acu testiem, zīmējumiem, gaismām un mērinstrumentiem, lai pārbaudītu staru laušanu katrai acij. Biežākās bērnu acu slimības ir šķielēšana, ambliopija (pavājināta redze) un gaismas staru laušanas spējas (tuvredzība, tālredzība, astigmātisms) traucējumi, kuras var novērst un koriģēt atklājot tās laicīgi. 

Mūsu acu centra bērnus izmeklēs lieliska dakterīte – bērnu oftalmoloģe Vita Sperga. Pieteikties:+371 67310205, +371 29287955 vai info@acuarsts.lv  līdz 31. maijam acu pārbaudes joprojām ar 20% atlaidi jeb bērniem tie ir 16 Ls .

Lēcas tikai izredzētajiem?

Vienas dienas dienas lēcas ir ārkārtīgi ērtas ceļojumos, jo no rīta ielikt svaigas un vakarā vienkārši tās izmet. Nekādas ņemšanās ar šķidrumiem un trauciņiem. Turklāt vienas dienas lēcas ir atzinuši arī uzticīgi briļļu nēsātāji, vēloties pilnīgu komfortu dejojot, sportojot – peldot, braucot ar riteni, skrienot, spēlējot dažādas sporta spēles – vienas dienas lēcas var ielikt uz konkrēto aktivitāti un izbaudīt pilnīgu kustību brīvību!:))

Pat visjūtīgākās acis jutīsies komfortabli ar mūsdienu kontaktlēcu materiāliem. Silikonhidrogēla kontaktlēcas regulāriem to lietotājiem, gan ieliekot tās retumis, un der pat pusaudžiem. Atšķirībā no citiem materiāliem, silikonhidrogēls nav kāsūklis, kas uzsūc no acs asaras un tajās esošās, vajadzīgās uzturvielas:) . Šī materiāla sastāvā ir vidēji 38-46% ūdens un tas nezaudē elastību un nekļūst sauss pat pēc daudzām stundām.

Izmēginiet un izmantojiet pašlaik notiekošo AVC akciju – visām kontaktlēcām un ārsta konsultācijai 20% atlaide:)


gal_253404422_iconRūpīgi izlasi jebkuru zāļu instrukcijas! Viens no riska faktoriem, kas izraisa sausas acs sindromu ir medikamentu lietošana – līdz pat 52% sindroma gadījumu. Lielākā daļa no medikamentiem, kas tiek lietoti dažādu saslimšanu ārstēšanā var izraisīt vai pastiprināt acu sausumu  (β-blokatori, kortikosteroīdi, adrenerģiskie līdz., atropīns, antihistamīni, antiaritmiskie līdz., nesteroīdie pretiekaisuma līdz., citostatiķi, hormonālie preparāti, kontraceptīvie līdz., pretparkinsona prep., antibiotiķi, ķimiopreparāti, diurētiķi,  u.c.). Tādēļ iesakām rūpīgi izlasīt zāļu instrukciju aprakstus par blaknēm, un jebkura acu diskomforta gadījuma sazināties ar profesionālu acu ārstu!


gal_254645393_iconPalielini tekstus ekrānos! Un ekrānu izšķirtspēju. Tiem, kuriem pastāvīgi ir redzes grūtības, tekstu un bilžu palielināšana uz elektroniskām ierīcēm palīdzēs izvairīties ne nemitīga acu sasprindzinājuma un šķielēšanas. Gandrīz jebkurai ierīcei – datoram, telefonam, televizoram ir iespējams regulēt izšķirtspēju un uzstādīt lielāku ekrānā redzamo attēlu vai tekstu lielumu un tiem, kuriem ir traucēta redze, tas var ļoti atvieglot lasīšanu.

Praktiski paņēmiens: Viens veids kā datorā palilelināt - samaszināt  redzamo attēlu ir nospiest un turēt Crtl taustiņu un vienlaikus spiest plusiņa (+), lai palielinātu, mīnusiņa vai (-) taustiņu. Ja ir pele ar "skrollēšanas" ripu, tad to pašu var īstenot, turot Crtl taustiņu un "skrollojot" ar pele ripu. 


gal_254131435_iconDroši ēdiet veselas olas.  Olu dzeltenums ir bagāts ar antioksidantiem: luteīnu un zeaksantīnu, kas ir nozīmīgi acu veselībā, taču daudzi izvairās ēst olas, jo uztraucās par holesterola daudzumu tajās. Zinātniskos pētījumos ASV profesori ir atklājuši, ka regulāri ēdot olas (vismaz 2 ik dienu), pētījumu dalībniekiem ievērojami pacēla antioksidantu līmeni savā organismā, taču nepalielināja „slikto” holesterīnu asinīs. Ja vien Jūsu ārsts jums neiesaka savādāk – droši ēdiet olas vai ikdienas.

Tikai nepārcentieties, jo kardiologi savukārt neiesaka pārsniegt holesterola dienas devu – 300 mg (vienā lielā olas dzeltenumā ir ap 213 mg). Lai sabalansētu nepieciešamās uzturvielas, lietojiet olas kopā ar spinātiem – būs garda omlete!:)


gal_253421425_iconZaudē liekos kilogramus un nošauj divus zaķus ar vienu šāvienu.. Ļauj uzturvielām vieglāk piekļūt acij un samazini mākulas (tīklenes centrālais punkts) deģenerācijas risku.

Ķermeņa tauku slānis ir milzīgs taukos šķīstošo uzturvielu „sūklis”, kas traucē arī dažu acis aizsargājošo uzturvielu nokļūšanai līdz acs mākulai.

Turklāt, liekais ķermeņa svars veicina asinsspiediena celšanos, kas bojā asinsvadu sieniņas. Tas traucē asins plūsmu arī uz acīm un apgrūtina nepieciešamo uzturvielu nokļūšanu līdz acs tīklenei un brīvo radikāļu paliekām aizplūšanu no acs. Saskaņā ar Amerikas Oftalmoloģijas Akadēmijas pausto, cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu ir ievērojams risks attīstīt ātrāku mākulas deģenerāciju, kas biežāk rodas tikai organismam novecojot. 


gal_252886297_iconĒdiet mellenes visādos veidos. Klīniskajos pētījumos ir apstiprināts, ka mellenēs esošās vielas ne tikai uzlabo redzi tumsā, bet arī palīdz uzlabot acu stāvokli pie dažādām acu slimībām un ar novecošanos saistītu distrofiju attīstību. 

Vai zinājāt, ka kaut mellenes kā redzes uzlabotājas bija pazīstamas kopš 16. gs, vislielāko izrāvienu acu veselības zinātnē mellenes piedzīvoja Otrā pasaules kara laikā, kad Britu Karaliskās Gaisa spēku flotes piloti regulāri ēda melleņu ievārījumu, pirms veica vakara uzlidojumus. Piloti ievēroja, ka viņu redze naktī kļuva asāka un skaidrāka kā parasti. 



gal_253404964_iconStrādājot ar datoru, izmanto 20/20/20 principu. Ik 20 minūtes uz 20 sekundēm paskaties 20 metru tālumā (vai vismaz 5 metru). Šis vingrinājums ļaus acīm pārfokusēties un atslābināties, aizkavēt redzes miglošanos, kas rodas ilgstoši skatoties ekrānā. 


Vairāk www.acuarsts.lv/lv/padomi