Amatas mellenes

Share

Amatas mellenes

Lielas, sulīgas, saldas, mazliet krukšķīgas - roka stiepjas vēl un vēl kārbiņā pēc gardajām krūmmelleņu ogām un nav satraukuma, ka pēc našķošanās rokas vai mute būs zilas. 

Saldējums ar mellenēm? Melleņu pīrāgs? Melleņu keksiņi (Blueberry muffins :) )? Kaltētas mellenes? Melleņu dzēriens?... protams, bet VISLABĀKĀS tās tomēr ir SVAIGAS.

Amatas novadā (Cēsu rajons) aug šīs gardās ogas skaistā, paugurainā vietā - saimniecībā “Jaundzērves”. Tapēc tiek uzsvērts vārds svaigas, jo oga no krūma līdz ēdājam nonāk pāris minūšu līdz pāris stundu laikā.

2006. gadā strādītajā 0,6ha dārzā aug 6 dažādas krūmmelleņu šķirnes, kas katra atšķiras pēc garšas niansēm (meža zemeņu, korinšu…), lieluma, izskata un nogatavošanās laika. gal_234900438_iconPar to saimniecības viesi var pārliecināties paši, apskatot dārzu, uzzināt par audzēšanu, piedalīties dārza darbosgal_235109156_icon, ogu ražas laikā nogaršot un izvēlēties nopirkt tās odziņasgal_234916759_icon, kas likušās gardākās.

Dārzu ir interesanti apskatīt ne tikai ražas laikā, bet arī agri pavasarī, kad tas zied balti rozā ziediem. gal_235109004_iconPavasara salnu laikā šos ziedus laistam ar ūdeni, ziediņi apledo un tā tiek pasargāti no nosalšanas.

Rūdenī dārzs iekrāsojas skaistos toņos no oranžīgi sarkaniem līdz violetiem. gal_235109131_icon

Ziemā tām ir nakts, tās guļ, ir labi ja tās sedz sniega sega, jo tā tiek pasargātas saknes. gal_235108999_icon

KRŪMMELLENE - kas tā ir?

Krūmmelleņu ogas ir garšīgas, diētiskas un arī ļoti veselīgas. Ārstniecisko īpašību dēļ ogu produktus izmanto medicīnā. Tās satur daudz vitamīnus, minerālvielas un pektīnus, kas veicina smago metālu izvadīšanu no organisma. Tās uzlabo redzi, asinsriti, stimulē nieru un gremošanas trakta darbību, mazina risku saslimt ar ļaundabīgiem audzējiem un stiprina imūnsistēmu. Ogās atrasti arī tādi antioksidanti, kas aizkavē organisma novecošanos. Jauno šķirņu ogās vērtīgo savienojumu ir vairāk nekā meža mellenēs. Krūmmellenēs antioksidantu saturs ir tik augsts, ka to dienas deva ir jau 50g sulā vai 10-15 g žāvētās ogās (Špats A.A. tehnisko zinātņu doktors).

1. http://www.spats.lv/2011/01/krummellenes-un-to-produkti/
2. http://www.strelnieki.lv/mellenes.html

3. http://www.ligustrs.lv/lv/krummellenes.html