oikumene darbībā

Share

οἰκουμένη

Kristiešu ekumenisma kontekstā tik bieži dzirdētais "ekumene" jeb "oikumene" ir cēlies no grieķu vārda οἰκουμένη, kas atvasināts no darbības vārda οἰκέω - apdzīvot. Tiešā tulkojumā οἰκουμένη nozīmē "apdzīvota pasaule", tomēr kristietības kontekstā šis vārds apzīmē vienotu kristiešu baznīcu. Tātad ekumenisma kustība kā savu mērķi saskata οἰκουμένη jeb vienotu kristiešu baznīcu.

Mēs "oikumene darbībā" veidotāji, kas nākam no kristīgo jauniešu biedrības KRISTA, LU Teoloģijas fakultātes un dažādām Latvijas kristīgajām draudzēm, kas esam katrs pa savu ceļu nonākuši pie kristietības un kas reizēm katrs "pa savam" interpretējam Jēzus mācību, esam vienprātis par vienu un būtisko - vislabākais, visefektīvākais un rezultātu nesošākais veids kā kristiešiem būt vienotiem savā kristiešu būtībā ir kopīgi darboties! Mums ir nojausma, ka vienīgais veids, kā kristieši var būt vienoti ir caur kopīgu rīcību. Mēs uzskatam, ka kristīgā ētika mums ir devusi spēju saskatīt dažādas sabiedrībā pastāvošas netaisnības, kas diemžēl kļuvušas jau tik ierastas, ka ir teju neredzamas, un arī spēju kā savu pienākumu saredzēt rīcību, lai mēģinātu šīs netaisnības mazināt!

Kā mēs gribam to darīt? Mēs gribam radīt platformu, kurā:
  • darboties un mācīties griboši kristieši no dažādām draudzēm sanāk kopā, lai risinātu dažādus problēmjautājumus;
  • varam diskutēt par dažādām sabiedrībā pastāvošām netaisnībām un to labākajiem risinājumu līdzekļiem;
  • varam mācīties arī starptautiskā līmenī, dodoties uz dažādiem EYCE (Ecumenical Youth Council in Europe) un citu Eiropas ekumenisko organizāciju veidotiem semināriem, treniņiem un cita veida pasākumiem;
  • radām jaunas idejas un īstenojam tās praksē;
  • sanākam kopā regulāri, lai cits citam palīdzētu, informētu viens otru par aktualitātēm, pārrunātu gūto pieredzi.