SIROWA zobārstniecības klīnika

Official page
Share

Grūtniecība un zobārsts

Mēs, zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga, cenšamies veidot patīkamu vidi gan bērniem, gan viņu vecākiem. Gādājam par to, lai no paša pirmā apmeklējuma bērni sadraudzētos ar zobārstu un jau pirmās rūpes sāktu ar atbildību par savu mutes veselību. Bieži vien bērnu vecāki ir pārsteigti, kad iesakām apmeklēt zobārstu jau no paša pirmā bērna zobiņa, taču bērnu vecākiem jāzina, ka regulārs zobārsta apmeklējums ir  svarīgs mutes veselības veicināšanai. Tieši bērnu zobārsts palīdz bērniem iemācītie pareizu zobu tīrīšanas tehniku un dod padomus, kā izvairīties no zobu bojāšanās. Jo agrāk tiks apmeklēts zobārsts, jo ātrāk iespējams konstatēt bērna mutes veselības stāvokli, zobu augšanu, žokļa attīstību, sakodienu, kas dod iespēju savlaicīgi paredzēt un novērst problēmas, kas varētu rasties nākotnē. Mēs ticam, ka ar atbilstošu zobu aprūpi mājās, regulāriem zobārsta apmeklējumiem un profilaktiskām procedūrām, jūsu bērnam būs veseli un skaisti zobi.

Šajā lapas sadaļā atradīsiet zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga speciālistu padomus vecākiem - ja esat grūtniece vai plānojat bērniņu, ja tikko pasaulē nācis mazulis, kā bērnam iemācīt tīrīt zobus un sadraudzēties ar zobārstu!


Zobu veselība un higiēna grūtniecības laikā

Vēl joprojām pastāv mīts, ka grūtniecība slikti ietekmē zobu veselību un nereti pat dzirdēts sievietes izsakāmies, ka grūtniecība viņām „apēdusi” visus zobus! Taču svarīgi saprast, ka  grūtniecība pati par sevi zobus nebojā, taču mazuļa gaidīšanas laikā var pastiprināties jau sen ielaistas zobu kaites, ko līdz šim sieviete nav manījusi. Tāpēc  bērniņa gaidīšanas laikā jāpievērš  pastiprināta uzmanība  zobu higiēnai un sabalansētam uzturam, kam ir liela nozīme stomatoloģisko slimību profilaksē, kam liela nozīme profilaktiskajām vizītēm pie zobārsta un zobu higiēnista.


Kā rūpēties par zobu higiēnu grūtniecības laikā?

Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem skaistiem un veseliem zobiem ir pareiza zobu higiēna. Zobi jātīra divas reizes dienā  - no rīta pēc brokastīm un vakarā, jo bīstamais zobu aplikums veidojas vidēji 18-28h laikā. Tāpēc, ja to noņem divas reizes dienā, samazinās kariesa rašanās iespēja. Šobrīd pieejams ļoti plašs un daudzveidīgs mutes kopšanas līdzekļu klāsts, taču pārliecinieties, vai Jūsu zobu pasta satur fluoru.

Jautājiet zobu higiēnistam par tieši Jums piemērotāko zobu pastu. Zobu birste jāizvēlas ar mīkstiem sariem, sukas darba daļai jābūt aptuveni 2-3 zobu platumā. Pirms un pēc zobu tīrīšanas, birste jāizmazgā ar ūdeni. Tā jāmaina ne retāk kā 3-4 mēnešos, kā arī obligāti pēc infekcijas slimību pārslimošanas.

Neaizmirstiet par zobu diegu! Ar zobu birsti nevar pilnīgi notīrīt visu zobu aplikumu, kas sakrājas starp zobu starpām. Ja smaganas tīrīšanas laikā asiņo, tas norāda, ka Jums ir zobakmens vai smaganu iekaisums, taču – jo biežāk Jūs izmantosiet zobu diegu, biežāk masēsiet smaganu, tīrot zobus ar zobu birsti, jo elastīgākas tās kļūst un varēsiet bez problēmām iztīrīt zobu aplikumu. 

Tāpat vērtīgi ir zobu skalojamie līdzekļi, kuros ietilpst pretiekaisuma preparāti un fluora savienojumi, tie spēj mazināt smaganu asiņošanu un palīdz atjaunot mutes dabīgo mikrofloru, taču to izvēlē labāk konsultēties ar savu higiēnistu, jo, piemēram grūtniecības laikā vajadzētu izvairīties no ķīmiski antiseptiskiem skalojamiem līdzekļiem, to vietā labāk izvēlēties kumelīšu vai kliņģerīšu tinktūru. Atcerieties, regulāra zobu higiēnista apmeklēšana ir ekonomija jūsu naudas maciņam. Higiēnists veic visu nepieciešamo, lai neveidotos jauni zobu caurumi. Zobu higiēnista apmeklējums 2x gadā ir Jūsu ieguldījums rūpēm ne tikai par Jūsu mutes dobumu, bet vispārējo veselību!

Kā stiprināt zobus grūtniecības laikā?

Zobu veselībai ļoti svarīga ir fluora un kalcija uzņemšana par ko grūtniecības laikā jādomā īpaši, jo tas ir ārkārtīgi arī mazuļa attīstībai. Mazuļa pirmie zobu aizmetņi veidojas jau 6., 7. grūtniecības nedēļā. Pēc mazuļa piedzimšanas arī jādomā par kalcija un fluora uzņemšanu, jo mātes pienā fluora nav. Tāpat mātes piens satur cukuru. Jo agrāk zīdainis sāks uzņemt, jo vairāk viņa pirmie zobiņi būs pasargāti no bojājumiem.

Fluors ir dabiska viela, kas aizkavē kariesa veidošanos, jo stiprina zoba emalju, fiksē kalcija jonus cietajos audos, nomāc mikroorganismu vairošanos zobu aplikumā un nomāc skābju veidošanos. Fluoru var uzņemt ar pārtiku, to satur zivis, tēja, olas, aknas un aitas gaļa, zirņi, pupas, tagad pieejams arī fluorizēta sāls. Ieteicams lietot fluora tabletes. Lai gan pirms dažiem gadiem praksē tika celta ažiotāža, ka fluors ir kaitīgs, pēdējie pētījumi rāda, ka lai saindētos ar fluoru, nepieciešama ļoti liela deva (aptuveni 100 tablešu), taču zobu veselībai optimāls daudzums ir viena tabletīte dienā, ko var lietot gan grūtniecības laikā, gan arī zīdainis no 6 mēnešu vecuma.

Sabalansēts uzturs

Stomatoloģisko slimību profilaksei būtiska nozīme ir sabalansētam uzturam, kas satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas. Barības sakošļāšana nodrošina slodzi, kas nepieciešama, lai žokļu sistēma normāli funkcionētu. Cieta barība palīdz attīrīt zobu virsmu no mīkstās barības aplikuma, tāpēc ne velti zobu veselībai iesaka grauz burkānu!

Būtiskākais trūkums mūsdienu cilvēku uzturā ir ogļhidrātu pastiprināta lietošana (cukurs, konfektes, konditorejas izstrādājumi), sevišķi jau grūtniecības laikā, kad sievietei iespējams sevi gribas vairāk palutināt. Uztura produkti, kas satur ogļhidrātus, mazina kalcija saturu siekalās, pazemina siekalu spēju neitralizēt skābes, kā arī kalpo par barošanās vietu mikroorganismiem, kas izsauc kariesu. Tāpēc visiem saldumu cienītājiem var ieteikt šādus saldumu veselīgas ēšanas principus:

  • Saldumus ēst kā priekšpēdējo maltītes sastāvdaļu;
  • Nav vēlams saldumus ēst starp ēdienreizēm un pirms gulētiešanas;
  • Pēc saldumu lietošanas košļāt košļājamo gumiju bez cukura vai iztīrīt zobus!