Latvijas atklājēji

Arvīds Saulītis, Zemgale


txt_254693_uber

Arvīds ir dzimis un audzis Bauskā un ir īsts sava novada un pilsētas patriots. Vairākus gadus dzīvojis un strādājis Anglijā un Vācijā, tomēr vilkme uz mājām un pilsoniskā apziņa bijusi nepārvarama. Tā nu šī gada sākumā Arvīds atgriezies, lai nosistu čūsku, iestādītu koku, izaudzinātu dēlu tepat Latvijā, mājās.

Arvīds ir studējis angļu filoloģiju, strādā par tulku, brīvajā laikā darbojas ar mūzikas projektiem. Viens no tiem ar nosaukumu “Smagās aramzemes maigais siltums” pat ir veltīts Zemgalei - tās plašumiem un līdzenumiem.

Arvīds uzskata, ka Latvija ir viena no īpašākajām vietām visā pasaulē – tik nepieradināta un neiegrožota daba kā šeit vairs nav daudzviet sastopama, un mums, latviešiem, būtu vairāk jānovērtē tās sniegtās priekšrocības.


> Zemgale ar Arvīdu Saulīti

> Zemgale kopā ar Arvīdu Saulīti (video)


Natālija Rancāns, Latgale 


txt_254692_uber

Natālijas dzimtene ir Igaunija. Vairākus gadus atpakaļ viņa devusies uz Angliju strādāt, kur satikusi savu nākamo vīru – latvieti no Rēzeknes. Pagājušā gada rudenī abi pārcēlušies uz Latviju. Rēzeknē abiem pieder neliels veikaliņš.

Pagaidām Natālija Rēzeknē tikai sākusi iedzīvoties, taču uzskata, ka šajā pilsētā ir viss nepieciešamais, lai justos kā mājās – labi cilvēki, ērta un sakopta vide, dabas tuvums. Kā saka Natālija – viņai vēl daudz skaistu jaunatklājumu priekšā.

Dzīvodama teju Latgales centrā, Natālija ir novērojusi, ka latgalieši ļoti kopj un ciena savas tradīcijas, daudz vairāk nekā to dara Natālijas dzimtajā Igaunijā. Tas priecē un dod pārliecību, ka Latgales īpašā dvēsele neizzudīs!  


> Latgale ar Natāliju Rancāns

> Latgale kopā ar Natāliju Rancāns (video)


Tīna Runce, Vidzeme


txt_254689_uber

Tīna ir no Vācijas. Tīnas vīrs ir latvietis, abi sākotnēji dzīvojuši Vācijā un Latvijā tikai ciemojušies, bet 1998. gadā nolēmuši, ka ģimeni vēlas veidot tieši šeit. Latvijā Tīna jūtas kā mājās – te ir skaista daba, sakoptas pilsētas, kluss un mierīgs, turklāt ir daudz iespēju sasniegt visu, ko vien vēlas.

Tīna Limbažos ir atvērusi savu vācu valodas mācību biroju, sadarbojas arī ar Limbažu tūrisma centru un palīdz ar tulkošanu no latviešu uz vācu valodus.

Limbažus Tīna uzskata par ideālu vietu, kur dzīvot, it īpaši ģimenei ar bērniem. Tīnai ir divas meitiņas, 11 gadus vecas dvīnes, kurām lielākais prieks ir Limbažu Lielezera tuvums – tur meitenes pavadot lielāko daļu laika gan vasarā, gan ziemā!  


> Vidzeme ar Tīnu Runci

> Vidzeme kopā ar Tīnu Runci (video)


Daiga Krzišteka, Kurzeme


gal_326263527_gm

Daiga ir dzimusi un augusi Pāvilostā. 1996. gadā devās prom uz Vāciju, kur satika savu nākamo vīru Volfgangu. Latvijā atgriezusies 2009. gadā un pēc dzimtās Pāvilostas ilgojusies visu prombūtnes laiku.

Daiga ir brīvmāksliniece un brīvajā laikā kopā ar vīru aizraujas ar burāšanu – kopā ar vīru ir izbraukājuši tuvākas un tālākas jūras. Var teikt, ka tieši burāšana Daigu ir pārvedusi mājās – reiz abi kopā atburājuši uz Pāvilostu, un Volfgans, šarmantās mazpilsētas apburts, noteicis, ka šī esot ideāla vieta, kur dzīvot.

Daiga ir pārliecināta, ka Kurzemes piekraste ir unikāla gan ar spirgto Baltijas jūras gaisu, gan ar neskartajām, vientulīgajām pludmalēm. Un ka Pāvilosta ir skaistākā vieta visā pasaulē – īsta pērle visā dabas brīnumā. 


> Kurzeme kopā ar Daigu Krzišteku

> Kurzeme kopā ar Daigu Krzišteku (video)


Markuss Murovskis, Rīga


txt_254684_uber



Markuss ir no Vācijas. Latviju sev atklājis 94. gadā, kad atbraucis pirmo reizi, – kopš tā laika braukājis regulāri, līdz 2006. gadā pārcēlies pavisam. Un jau no pirmās reizes Markuss Latvijā ir juties kā nekur citur pasaulē – kā mājās. Pagājušogad ar latviešu meiteni nosvinējis kāzas skaistā koka baznīciņā netālu no Bauskas.

Strādā dizaina kafejnīcā “Mākonis” par šefpavāru un pēc savu meistardarbu sastāvdaļām nereti dodas uz Rīgas Centrāltirgu, kur dabūjams svaigākais un gardākais no latviešu zemnieku saimniecībām.

Taču, kā uzsver Markuss, Rīga nebeidzas aiz Centrāltirgus un ir tik daudz interesantu vietu, ko apskatīt, visā Rīgā. Īpaši Markusu fascinē Rīgas arhitektūra – te līdzās sadzīvo gan arhitektūras pieminekļi, gan jaunā un modernā apbūve. 


> Rīga ar Markusu Murovski

> Rīga kopa ar Markusu Murovski (video)


Tomašs Jundo (polis, Lietuva), Rīga


gal_322949993_gm

Tomašs ir pēc tautības polis, dzimis Lietuvā, mazā pilsētā no Viļņas. Studiju laikā Krakovā saticis savu nākamo sievu no Latvijas. Abi apprecējušies Lietuvā, pārcēlušies uz dzīvi Latvijā un nu audzina jau divus mazuļus.

Tomašs darbojas webdizaina jomā. Izstrādājis Foursquare Riga Badge dizainu, ko ar smaidu sauc par savu ieguldījumu Latvijas attīstībā.

Par Rīgu Tomašs saka – te ir daudz brīnišķīgu detaļu, interesantu mazu ieliņu un aizraujošu atklājumu katrā pastaigā. Rīgā jāiet ar paceltu galvu un jāskatās augšup – tad var ieraudzīt pavisam citu pilsētas seju. Un vēl Tomašam ārkārtīgi garšo vecrīgas – nekur citur pasaulē viņš neesot baudījis neko līdzīgu! 


> Tomašs Jundo atklāj vasaru ar ģimeni 

> Rīga ar Tomašu Jundo (video) 


Peo Jonsons (Zviedrija), Kurzeme


gal_322612489_gm

Peo dzimtene ir Zviedrija, mājas – Latvijā. Agrāk viņš Latvijā diezgan bieži viesojies saistībā ar dažādiem tūrisma attīstības projektiem, bet tad radusies iespēja iegādāties māju pie pašas jūras Pūrciemā - Peo šo izdevību izmantojis nekavējoties un pārcēlies šurp uz dzīvi.

Tagad Peo ir pensijā, ik pa laikam vada seminārus tūrisma jomā, fotografē un bauda dzīvi Latvijā pie jūras.

Un baudīt te esot tik daudz ko – unikālo Kurzemes piekrasti, kuru Peo sauc par labāko pasaulē, šarmantas mazpilsētiņas, radošu un entuziastisku cilvēku sabiedrību un īstu kurzemnieku ēdienu, piemēram, gardās burkānkūciņas jeb, kā tos dēvē īsti kurzemnieki, sklanduraušus. 


> Atklāj Kurzemi kopā ar Peo Jonsonu (video)

> Kurzeme ar Peo Jonsonu (video) 


Aivars Mackevičs, Latgale


gal_324446337_gm

Aivars ir dzimis pie Sivera ezera, Latgalē. 1992. gadā devies uz Vāciju mācīties, 2000. gadā atgriezies Latvijā, ceļojis daudz un teju pa visu pasauli. Taču doma par neatgriešanos nekad nav bijusi – Aivars uz ārzemēm devies iegūt zināšanas, lai vestu tās atpakaļ uz mājām, uz Latviju.

Aivars darbojas tūrisma jomā, ir portāla Baltictravelnews.com direktors un cenšas veicināt tūrisma attīstību arī dzimtajā reģionā.

Aivars atzīst, ka ļoti spēcīgi izjūt savas saknes- vēljoprojām, uzrunājot cilvēkus dzīvajā, pa telefonu vai e-pastos, viņš lieto “Vasals!”. Visus Latgales viesus viņš vienmēr aicina vispirms nobaudīt pēc senām latgaliešu tradīcijām gatavotu ēdienu un ideāli, ja galdā tiek likta arī šmakovka – tā esot īstākā Latgales garša! 


> Latgale ar Aivaru Mackeviču

> Latgale kopā ar Aivaru Mackeviču (video) 


Liene Ločmele, Vidzeme


gal_308887141_gm

Liene ir dzimusi, augusi un vienmēr atgriezusies Valmierā. Lienes pieredze ārvalstīs ir bijusi dažāda – no vienkāršu darbu strādnieka līdz akadēmiskajam lauciņam. Pēdējos gados Liene ieguvusi doktora grādu komunikācijas zinātnēs.

Atgriešanās Latvijā un tieši Valmierā Lienei bijusi pašsaprotama – te ir viņas ģimene un mājas, kā arī iemīļots darbs Vidzemes Augstskolā, kur Liene strādā par pasniedzēju un programmu direktori.

Liene Valmieru raksturo kā savu ideālo pilsētu, kur dzīvot un darboties – Lieni fascinē pilsētas nesteidzīgais ritms, kas ļauj paveikt vairāk, un dabas tuvums, kas iedvesmo un palīdz atgūt spēkus. 


> Vidzeme ar Lieni Ločmeli 

> Atklāj Valmieru un Sietiņiezi kopā ar Lieni Ločmeli (video) 


Jadviga Neimane (Lietuva), Zemgale


gal_308881415_gm

Jadviga ir lietuviete, kuru uz Latviju ir atvedusi mīlestība – studējot Maskavā, Jadviga satika latvieti un 1986. gadā pārcēlās uz Latviju. Pa šo laiku Jadviga ir atklājusi Latviju, arvien vairāk izpratusi un iemīlējusi šo zemi un cilvēkus. Un, kā saka Jadviga pati, - viņai tagad ir divas mājas, Latvijā un Lietuvā.

Šobrīd Jadviga strādā Latvijas investīciju un attīstības aģentūrā, kur pieliek savu roku Latvijas eksporta veicināšanā.

Jadviga dzīvo Kauguros, priecājas par Latvijas svaigo gaisu, tīro dabu un jūras tuvumu un brīvajā laikā aizraujas ar īsti latviskām nodarbēm – ogošanu, sēņošanu un putnu vērošanu.


> Zemgale ar Jadvigu Neimani 

> Atklāj Ķemeru nacionālo parku un Tukumu kopa ar Jadvigu Neimani (video)


Pāvels Gornašs (Polija), Zemgale


gal_297902357_gm

Pāvels ir dzimis un audzis Polijā, kur ieguvis doktora grādu pārtikas tehnoloģijā. Latvijā dzīvo pusotru gadu - uz šejieni pārcēlies pie mīļotās meitenes.

Pāvels atradis darbu savā profesijā un ir Latvijas Valsts Augļkopības institūta vadošais pētnieks. Viņa darba vieta atrodas Dobelē, mājas - Jelgavā un ik dienu Pāvels mēro ceļu pa Zemgali.

Pāvelam vismīļākā un visīpašākā vieta Latvijā ir gleznainās Kokneses pilsdrupas, tur, kur satek Daugava ar Pērses upi. Viņš atzīstas, ka šurp dodas ļoti bieži un vēlētos šeit dzīvot, namiņā ar skatu uz Daugavu. 


> Bauska un Koknese ar Pāvelu Gornasu 


Inga Pizāne, Latgale


gal_286573275_gm

Inga Pizāne dzimusi un augusi Krāslavā un Latgales saknes nav zaudējusi, arī pārceļoties uz Rīgu tūlīt pēc skolas beigšanas. Studējot apmaiņas programmā, Inga gadu dzīvojusi Zviedrijā, kādu laiku viņa dzīvojusi un strādājusi arī Londonā.

Tagad Inga atgriezusies Latvijā un strādā portālā precos.lv. Ingas lielākā kaislība ir dzejoļi – viņa sapņo par savu dzejoļu grāmatu.

Uz savu dzimto pilsētu Inga brauc, kad vien iespējams, - Krāslavu viņu dēvē par savu sirdspilsētu. Tās skaistumu vislabāk varot novērtēt, uzkāpjot Priedainies skatu tornī, kad skatam paveras Daugavas varenie loki un Latgales krāšņā ainava. 


> Inga Pizāne atklāj Kurzemi 

> Inga Pizāne atklāj no jauna Vecāķus 

> Inga Pizāne apceļo Zemgali 

> Krāslava ar Ingu Pizāni 


Ieva Sitenkova, Kurzeme


gal_284805244_gm

Ieva Kuldīgā un Skrundā dzīvojusi līdz 18 gadu vecumam, tad pārcēlusies uz Rīgu un pēc studijām devusies apceļot pasauli un strādāt. Pēc četriem gadiem sapratusi, ka skumjas pēc mājām tikai pieaug, tādēļ, par spīti labajiem sadzīves apstākļiem Kiprā, atgriezusies Latvijā.

Tagad Ieva strādā Rīgā, taču katru mīļu brīdi cenšas doties uz dzimto pusi.

Ar Kuldīgu Ievai saistās spilgtas bērnības atmiņas – došanās uz šejieni vienmēr bijuši mazi svētki, kurus kopā ar mammu nosvinējušas mīlīgajā kafejnīcā “Krikums”, kura, starpcitu, joprojām atrodas turpat! Ieva ļoti lepojas ar savas dzimtās puses mazpilsētām, skaistajām ainavām, vēsturiskajām muižām, un novēl to burvību atklāt ikvienam. 


> Kuldīga un Skrunda ar Ievu Sitenkovu


Vasīlijs Lukaščuks (Ukraina), Latgale

 
gal_285899087_gm

Vasilijs ir dzimis Ukrainā, mācījies Odesas jūrasskolā, pēc tam norīkots dienēt Latvijā. Te viņš iepazinies ar savu nākamo sievu. 2000. gadā Vasilijs pārcēlies uz Latviju un kopš tā laika sauc Daugavpili par otrajām mājām un Latviju – par otro dzimteni.

Vasilijs Daugavpilī ir izveidojis un vada ukraiņu biedrību, kā arī gatavojas veidot ukraiņu centru.

Vasilijs uzskata, ka Daugavpilī ir ļoti daudz ko redzēt – pilsēta ir skaista, ļoti dažāda un bagāta ar kultūras un vēstures pieminekļiem. Ir milzumdaudz ievērības cienīgu vietu: Daugavpils muzejs, teātrīs un, protams, pasaulslavenā daugavpilieša Marka Rotko centrs. Taču ne visi zina, ka Daugavpils ir arī ļoti garīga vieta – te ir ļoti daudz visdažādāko konfesiju baznīcu.  


> Daugavpils ar Vasīliju Lukaščuku 

> Atklāj Daugavpili kopā ar Vasiliju Lukaščuku! (video) 


Daina Rutka, Zemgale


gal_286686088_gm

Daina ir dzimusi un augusi Dobelē. Studējusi Ventspils augstskolā, vairāk nekā gadu papildinājusi zināšanas Vācijā. Šobrīd atgriezusies Latvijā un studē ekonomiku maģistra programmā Latvijas lauksaimniecības akadēmijā.

Daina stāsta, ka, tikai aizbraucot uz studijām Ventspilī, sapratusi, ka, neskatoties uz Latvijas mazo teritoriju, cilvēki visu mūžu saglabā rakstura un uzvedības īpašības, kas zīmīgas viņu dzimtajam reģionam. Taču visiem latviešiem kopīgs, iespējams, esot Sprīdīša sindroms – izceļoties un atgriezties mājās, laimīgajā zemē.

Iespējams, tieši tādēļ viena no Dainas mīļākajām vietām Zemgalē ir gleznainais Tērvetes parks, kurā mitinās gan Sprīdītis, gan Lutausis, gan visi pārējie pasaku tēli. Šeit var atkal un atkal pārliecināties par to, cik Latvija ir skaista un bagāta zeme.  


> Jelgava un Dobele ar Dainu Rutku

> Atklāj Jelgavu un Dobeli kopā ar Zemgales atklājēju Dainu Rutku! (video)


Javier Fernandez Cruz (Spānija), Vidzeme


gal_286570016_gm

Havjeru uz Latviju atvedusi mīlestība – ar nākamo sievu Agnesi viņš iepazinies Spānijā. Pēc pāris gadu sarakstes un ciemošanās vienam pie otra, par ģimenes mājām izvēlēta Latvija. Tagad Havjers skaistā un tīrā latviešu valodā sevi sauc par piebaldzēnu!

Havjers ir Spānijas kultūras centra spāņu valodas pasniedzējs un visu nedēļu pavada Rīgā, taču par īstajām mājām uzskata Vecpiebalgu, kur dzīvo sievas vecāki.

Havjers ir īsts Vecpiebalgas patriots - viņaprāt, tā teiksmaina un aizraujoša vieta, pilna ar kultūras, vēstures un dabas brīnumiem. It īpaši Havjēru sajūsmina saulriets pār Alauksta ezeru – tā ir viena no skaistākajām lietām pasaulē, ko viņš savā dzīvē redzējis.   


> Vecpiebalga ar Havjēru Fernandesu 

> Atklāj Latviju un Vecpiebalgu kopā ar Havjēru Fernandesu! (video)


Agate Lūse, Vidzeme


gal_286571903_gm

Agate Lūse ir dzimusi siguldiete. Kopš 21 gada vecuma viņa darbojas tūrisma industrijā – Siguldā izveidoja vienu no pirmajiem Tūrisma informācijas centriem Latvijā, vēlāk devās pasaulē, lai veidotu karjeru banketu un pasākumu menedžmentā. Tomēr ar laiku Agate sapratusi, ka vēlas atgriezties Latvijā.

Šobrīd Agate vada savu uzņēmumu “Agates Lūses kāzu konsultācijas” un ir restorāna “Viesistaba Kazarmās” līdzīpašniece.

Viena no Agates Lūses mīļākajām Latvijas vietām joprojām ir Sigulda – interesanta, atraktīva pilsēta ar īpašu vēsturi un dinamisku attīstību. Visi zina, ka uz Siguldu jādodas ievziedu vai zelta rudens laikā, taču Agatei visinteresantākais šķiet tieši vēsturiskais griezums - tā atklājas tik daudz kā jauna par it kā pazīstamo Siguldu.   


Sigulda ar Agati Lūsi


Bernārs Laranjē, Rīga

gal_286572834_gm

Bernāra dzimtene ir Francija un sākotnēji Latvijā iegriezies vien caurbraucot. Tagad viņš sevi dēvē par Latvijas tīnedžeiru – Rīgu par savām mājām viņš sauc jau 18 gadus! Šo gadu laikā Bernārs uz sava divriteņa ir kļuvis par daļu no pilsētas dzīves.

Bernārs Rīgā ir ienesis Francijas garšu, nodibinot maiznīcu “Cadets de Gascogne”, kas kārdina ar svaigi ceptu kruasānu smaržu vairākās Rīgas centra vietās.

Apbraukājot savas maiznīcas ar divriteni, Bernārs iepazinis un atklājis savu Rīgu – iemīlējis Pārdaugavas koka arhitektūru, Āgenskalna parkos sajūsminās par simtgadīgiem ozoliem, priecājas par izgaismoto dzelzceļa tiltu... Un Bernārs nesaprot, kādēļ latvieši Rīgu dēvē par mazo Parīzi, - Rīga taču ir daudz zaļāka!  


> Rīga kopā ar Bernāru Larajnē


Linda Džonsone, Jūrmala


gal_285731822_gm

Linda Džonsone ir dzimusi jūrmalniece, taču pēc iepazīšanās ar vīru Ričardu Džonsonu abu kopīgās darba gaitas viņu aizvedušas pasaulē. Kur tikai nav strādāts, kur tikai nav būts!

Tomēr savu biznesu Linda un Ričards nolēma izveidot tieši Rīgā – viņi ir bistro StockPot īpašnieki. Svētdienās, kad bistro ir slēgts, vai reizi gadā, kad viņi paņem nedēļu garu atvaļinājumu, viņi labprāt ceļo pa Latviju.

Lindas Jūrmala nav skaļā, tūristu pilnā kūrortpilsēta – kā īstai jūrmalniecei, viņai patīk nomaļāki un klusāki maršruti, kuros vēl redzama vecā, senatnīgā Jūrmala. Gleznainais ceļš gar jūru ir viens no Lindas iemīļotākajiem maršrutiem.  


> Jūrmala ar Lindu Džonsoni 

> Atklāj Jūrmalu kopā ar Lindu Džonsoni! (video) 


Louie Fontaine (Dānija), Kurzeme


gal_286563362_gm

Luijs Fonteins, īstajā vārdā Stīns Lorenss, ir no Dānijas, Latvijā dzīvo vairāk nekā 20 gadus un nu jau uzskata sevi par īstu liepājnieku.

Šajā laikā kopā ar savu šarmanto Fontaine viesnīcu viņš ir kļuvis par vienu no Liepājas simboliem. Taču Fonteinu pazīst ne tikai Liepājā – viņa slavenos burgerus ir iecienījuši arī rīdzinieki.

Fonteina Liepāja ir pilna pārsteigumiem un noslēpumiem. Liepājas senā koka arhitektūra, viņaprāt, ir īpaši saudzējama vērtība. Karosta ir viena no teiksmainākajām vietā visā Liepājā. Savukārt jūra Fonteinam liekas skaista jebkurā gada laikā, pat bargā ziemā. 


> Liepāja kopā ar Luiju Fonteinu 

> Atklāj Latviju un Liepāju kopā ar Kurzemes atklājēju Luiju Fonteinu! (video)