Biedrība "Iespēju durvis"

Share

Beverīnas novada skolas grib būt resursu centri

Vai gan mūsdienās pārāk bieži nedzirdam sakām, ka citur gan zāle zaļāka, gan saules spožāk spīd, kamēr mūsu pašu ciemā nekas nenotiek? Bet mūsu novada trīs skolas Trikātā, Kauguros un Brenguļos ir apņēmības pilnas pierādīt pretējo. Tieši pie mums ir visinteresantāk un ir visvairāk iespēju – tikai jāmācās tās ieraudzīt un izmantot!

Mūsu novada skolas un tās pārstāvošā biedrība “Iespēju durvis” ir patiešām lepnas par savu jauno sasniegumu – iespēju piedalīties Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas “Pārmaiņu iespēja skolām” 2. kārtā. Mūsu skolas jau piedalījās šīs iniciatīvas 1. kārtā 2010. gadā ar projektu “Dzīves skola”, kad uzņēmām kursu uz novada skolu pārveidošanu par daudzfunkcionāliem izglītības centriem. Daudzi novada iedzīvotāji atceras šo projektu ar labu vārdu, jo tas deva iespēju piedalīties daudzās un dažādās izglītojošās aktivitātēs un pat uzsākt savu uzņēmējdarbību.
Šajā iniciatīvas kārtā skolām jāuzņemas kopienas attīstības resursa loma. Citu uzdevumu starpā, tas nozīmē arī to, ka skolai jāapzina, jākoncentrē informācija un jāizmanto mūsu pašu vietējie resursi. Mēs paši savā novadā esam gana gudri un prasmīgi! Mums ir tik daudz cilvēku, kas prot dažādus rokdarbus un amata stiķus! Mums ir cilvēki ar enciklopēdiskām zināšanām dažādās jomās! Un mums ir aktīvi un darboties griboši cilvēki! Tieši tāpēc jaunā projekta nosaukums ir “Skola iziet Ciemā”. Jo no vienas puses, skola apzina un piesaista šos cilvēkus, bet no otras puses, organizējot dažādas nodarbības un pasākumus, dod iespēju pārējiem kopienas iedzīvotājiem iepazīt šos cilvēkus un viņu darbus, un arī apgūt šīs prasmes. Jo beigu beigās, kas tad cits, ja ne mēs paši, celsim tās vietas vērtību, kurā dzīvojam. Un vērtīgas vietas, kā zināms, ir vietas, kurās viss notiek!
Projekts tikko kā sācies, bet jau tagad mēs, projekta komanda, sakām milzīgu paldies tiem novadniekiem un viesiem no kaimiņu novadiem, kuri brīvprātīgi vada projekta pasākumus un labprāt dalās ar savu pieredzi un prasmēm. Mēs ļoti ceram, ka to novērtēs arī nodarbību dalībnieki. Mēs arī ceram, ka viņiem redzētais un dzirdētais iepatiksies tā, ka viņi paši domās un meklēs veidus un risinājumus, lai viņus interesējošie pasākumi notiktu arī turpmāk – jau pašu organizēti. Te nu talkā varam nākt arī mēs – biedrība “Iespēju durvis”.

Kas tad īsti notiek, kad Skola iziet Ciemā?
Katrā skolā notiek pētnieciskās nodarbības bērniem “Mazā zinātņu skola”. Te iespējams izzināt dabas procesus.
Trikātas skolā notiek nodarbību cikls jauniešiem “Stilīgs un stiprs”, kurā jauniešiem ir iespēja iepazīties ar dažādām noderīgām nodarbēm fiziskā stāvokļa uzlabošanai, piemēram, kā labāk vingrot uz skolā pieejamajiem trenažieriem. Savukārt meitenēm būs iespēja darboties profesionāla stilista vadībā un apgūt dekoratīvās kosmētikas lietošanu.
Kauguru skolā notiks labas mājsaimniecības prasmju apgūšana, nupat pirmajā nodarbībā no mājās atvilktnēs nobēdzinātiem pusizdegušiem sveču galiem tika lietas jaunas, skaistas sveces.
Brenguļos pavāres Ingunas vadībā notiks pavārmākslas noslēpumu apgūšana un šajās nodarbībās piedalās jaunieši arī no Trikātas. Visiem tā patika pirmā nodarbība, ka esam lūguši un arī saņēmuši finansētāju atļauju rīkot vairākas šādas nodarbības. Vēl pavasarī Brenguļos notiks arī izdzīvošanas spēle jauniešiem kopā ar Zemessardzi. Te gaidām palīdzību un atbalstu arī no mūsu draugiem – Brenguļu jauniešu domes.
Visās skolās būs sarunu vakari – tikšanās ar mūsu novadniekiem, kuriem ir interesantas profesijas, hobiji, vai kādas neparastas rokdarbu prasmes. Mūsuprāt šādi vakari ir lieliski, lai dažādu paaudžu cilvēki atrastu daudz kopīga un mācītos viens no otra.
Jā, kas tad vēl? Vēl būs arī radošās kopdarbības pasākumi bērniem kopā ar vecākiem, Trikātas skolā vien tāds jau tapa uz Ziemassvētkiem – bērnu, vecāku un skolotāju kopīgi uzvestā luga “Sniegbaltītes skola”. Vēl arī fotografēšanas mācības un viens no lielākajiem projekta pasākumiem – vasaras nometne! Nometnes tiks organizētas augustā, visās trīs skolās. Pavisam kopā tās būs iespējams apmeklēt 96 novada bērniem un nometņu organizēšanu ar līdzfinansējumu atbalsta arī novada pašvaldība.
Un vēl biedrībai “Iespēju durvis” taps sava mājas lapa ar virtuālu veikaliņu, kurā vietējie amatnieki un rokdarbnieces varēs pārdot savus izstrādājumus. Aicinām visus pārdot gribētājus sazināties ar mums, lai noskaidrotu iespējamo piedāvājumu! Jāpiebilst, ka arī te saņemam pašvaldības atbalstu un šis darbiņš tiks paveikts sadarbībā ar biedrību “Beverīnas kopdarbības asociācija”.

Pasākumu kalendārs tiks publicēts katram mēnesim gan novada mājas lapā, gan pēc iespējas arī “Beverīnas vēstīs”. Un arī draugiem.lv – meklējiet “Iespēju durvis”! Mums būs arī savs twitter konts. Protams, izmantosim arī tradicionālos informēšanas veidus. Par projekta aktivitātēm vienmēr variet interesēties, zvanot Lindai – 29431271, Ivetai – 29435511, Olitai – 29557978, Brigitai – 26178403 vai Sandrai – 29267815, vai arī rakstot uz linda@eglitis.lv.


Linda Krūmiņa
Biedrības “Iespēju durvis” vadītāja


Projektu “Skola iziet Ciemā” finansē Atvērtās sabiedrības fondi un tā ieviešanu atbalsta Sorosa fonds – Latvija. Vairāk informācijas: www.sfl.lv un www.parmainuskolas.lv.