Kafijas Banka

Official page
Share

Kafijas ceļvedis

A

Arabica

98% no visiem kafijas stādījumiem pasaulē aizņeem Arabica un Robusta šķirņu kafijas augi. Īpaši novērtētas ir Arabica kafijas šķirnes, kas aug kalnainos apvidos. Arabica kafijas pupiņas ir ļoti jutīgas pret mitrumu. Silts, mitrs laiks veicina slimību attīstību uz kafijas krūma lapām, piemēram, kafijas rūsu. Arabica kafijas ražošana prasa ilgadēju pieredzi, kas paaugstina kafijas vērtību. Arabicas pupiņām piemīt patīkams skābums un cēls aromāts, tas ir īpašu audzēšanas apstākļu nopelns. Arabica kafijas pupiņas tiek audzētas kalnos 600-1200 m virs jūras līmeņa. Arabica pupiņas tiek izmantotas, lai ražotu apmēram 70% no visas kafijas.

Aromāts

Kafija aromāts tiek uztverts ar 2 maņu orgāniem: ožu un garšu.

B

Bārmenis

Bārmenis - persona, kas apmācīts profesionāli pagatavot espresso kafiju saturošus dzērienus ar speciālu profesionālu iekārtu palīdzību.

C

Cafe Creme

Café Crème ir tipisks Šveices dzēriens. Šī kafija ir sagatavots kā espresso, zem augsta spiediena, kā rezultātā veidojas biezas kafijas putām. Svarīgi, lai kafijas pupiņas Café Crème pagatavošanai  ir viegli vai vidēji grauzdētas. Klasiskais, tumšais espresso grauzdējums  piešķir  pārāk asu garšu un nav Cafe Creme kafijas pagatavošanai paredzēts.

Costadoro

Uzņēmums dibināts 1890. Turīnā, Ziemeļitālijā (stāsts līdzīgs Lavazza). Šī kompānija specializējas kafijas ražošanā HORECA nozares vajadzībām.

D

Degāzēšana

Grauzdētas pupiņas izdala oglekļa dioksīdu vēlvairākas nedēļas pēc grauzdēšanas, bet 40% gāzes tiek izdalīts  pirmajās 24 stundās. Ja pupiņas uzreiz pēc grauzdēšanas samaļ un pagatavo kafiju, tad CO2 izšķīst ūdenī un kafija iegūst skābu garšu. Atsevišķām kafijas šķirnēm nepieciešams nostāvēties 2-3 dienas, lai iegūtu savu izcilāko garšu un aromātu. Tātad, svaigi grauzdētai kafijai vajadzētu atpūsties 1-2 dienas pēc grauzdēšanas, lai no tās izdalās lielākā daļa gāzu.

Degustācija

Degustācija - tā ir kvalitātes un garšas tests. Modernie degustācijas paņēmieni tika aizgūts no franču virtuvi, un tika izveidoti 20.gadsimtā. Nelielas porcijas dažādu izvēlētu pārtikas vai dzērienu paraugu degustēja.. Viena produkta garša nedrīkst kavēt nākamo produktu garšas uztveri.

Apaļais dzirnakmens

Apļveida dzirnakmeņi ir simetriski un savstarpēji sabalansēti. Augšējais disks stāv uz vietas, bet apakšējā diska motora vārpsta griežas ar ātrumu  900-1400 apgriezieni minūtē. Šādi dzirnakmeņi tiek izmantoti ļoti bieži. Tie pārkarst un pastāv risks sadedzināt kafiju.  Ieteicams dienas laikā apstrādāt ne vairāk kā 3-4 kg kafijas. Dzirnakmens disks jāmaina ik pēc 300-400 kg.

F

Fully washed jeb pilnībā mazgāta (apstrādes režīms)

Fully Washed apstrādes  veids paredz kafijas pupiņu pilnīgu attīrīšanu no mīkstā apvalka. Kafijas pupiņas tiek iemērktas ūdenī un turētas līdz brīdim, kamēr uzsākas rūgšanas procesi un mīkstais apvalks pilnībā izšķīst.  Tas aizņem apmēram 20 stundas.

G

Garša

Garša – tas ir arguments, kas piesaista sekotājus vienam vai otram kafijas veidam un šķirnei. Garšu ietekmē gan tas, kur kafija augusi (laika apstākļi), novākšanas metode, apstrādes metode, grauzdēšana. 


I

Illy

Illy preču zīmi dibināja  Frančesko Illy 1933. gadā. Illy Caffe ražo un pārdod unikālus, augstas kvalitātes kafijas maisījums, kas sastāv no deviņu veidu Arabica pupiņām. Illy kafijas maisījums ir paredzēts HORECA nozares uzņēmumu vajadzībām, mājas un biroja lietošanai. Šis uzņēmeums atrodas Itālijas pilsētā Triestē un patreiz to vada jau trešā Illy ģimenes paaudze.

J

Jacobs kafija

Jacobs kafija - kafija, kuras vēsture sniedzas līdz tālajam 1895. gadam, kad 26 gadus vecais vācietis Johans Jacobs atvēra kafijas veikalu Brēmenē. Jacobs ir viens no daudzajiem m zīmoliem, ko izplata Kraft Foods. Tā tiek pārdota  Eiropā un Tuvajos Austrumos. Jacobs turpina noteikt standartus kafijas ražošanas nozarē.

K

Kafijas koks

Kafijas koks (Coffea latīņu val.) raudeņu dzimtas augs. Kafijas augi tiek klasificēti saskaņā ar vietu, kur tie auguši (Kenija, Brazīlijas, utt.) vai, piemēram,  Arabica, Robusta, Liberika. Pupiņu īpašības un kvalitāte ir atkarīga no tā, vai šie koki aug augstienēs vai zemienēs. Jo augstāk virs jūras līmeņa aug kafijas koks, jo labākas kvalitātes kafiju mēs iegūstam.

Kafija liķieris

Kafija Liķieris – liķieris, kas pagatavots uz kafijas biezumiem. Kafija pagatavota no svaigi grauzdētas maltas kafijas bez aromātiskām piedevām. Tas satur vismaz 25 % alkohola. Bieži papildus pievieno 10% krējuma. Putas (Crema)

Putas (Crema)

Putas - zelta krāsas putas uz svaigi pagatavotas espresso kafijas. Lai iegūtu labas, biezas putas, jāievēro pareizas kafijas pagatavošanas nosacījumi – atbilstoša temperatūra un spiediens. Putas rada gāzes dispersija (gaisa un oglekļa dioksīds), kas rodas šķidrumā zem augsta spiediena. Espresso kafijai no Arabica kafijas pupiņām ir raksturīgas skaistas, brūnas putas (Crema) ar sarkanīgu nokrāsu. Ja putas paliek uz kafijas virsmas arī pēc cukura pievienošanas, tas nozīmē, ka putas ir lieliskas. Kafijas putu (Crema) kvalitātes rādītājus:*gandrīz nav putas - pārāk smalki malta kafija vai pārāk veca kafija.*pārāk tumšas putas - pārāk augsta temperatūra gatavošanas brīdī, izmantojot smalki maltu kafiju.*putas ir pārāk vieglas – vecas kafijas pupas, pārāk auksts ūdens, rupjšs malums.*putas izšķīst ātri - pārāk zems spiediens, pārāk auksta vai pārāk karsta krūze.

Konusveida dzirnakmens

Konusveida dzirnakmens disks atšķirībā no apļveida dzirnakmens diska  griežas lēnāk -  400 - 700 apgriezieniem minūtē. Tas ļauj izvairīties no pārkaršanas pat strādājot ar nemainīgu intensītāti. Konusveida dzirnakmeņi ir paredzēti lieliem  kafijas apjomiem. 

L

Lamborghini

Lamborghini - Tonino Lamborghini – viens  no pirmajiem itāļu dzīvesveida zīmoliem, kas paplašināja savu modes preču un aksesuāru kolekciju ar izsmalcinātu kafiju un pārtikas līniju 1990. gadā, kas saucās "Tonino Lamborghini dzīvesveids".

Lavazza

Lavazza - Luigi Lavazza kompānija tika dibināta 1895.gadā Turīnas pilsētā (Ziemeļitālijā). Viss sākās no maza veikala. Demonstrējot Lavazza kafijas grauzdēšanas mākslu un kafijas maisījumus dizaina prasmes 1910.gadā uzņēmums paplasīnāja savu darbību un sāka darboties vairumtirdzniecības nozarē.  Tagad Lavazza kompānijā strādā jau trešā un ceturtā Lavazza ģimenes paaudze.

M

Maragogype

Maragogype - ļoti lielas kafijas pupiņas.Maragogype tiek uzskatīta par vienu no labākajām Meksikas augstienes kafijas šķirnēm. Tā ir vieglas tekstūras kafija, ar vieglu riekstu un piena šokolādes garšu!

Mehāniskās žāvēšana

Mehāniskā žāvēšana – kafijas žāvēšana izmantojot speciālu aprīkojumu. Pēc mehāniskās žāvēšanas mitrumam kafijas pupiņās ir jāsasniedz 11,5%. Šo mitruma % nosaka Brazīlijas kvalitātes noteikumi. Ja mitruma % kafijā būs lielāks, tad tiek uzksatīts, ka notiek apzināta pircēju krāpšana. 

Moka kafijas kanna

Moka kafijas kanna, kas pazīstams arī kā macchinetta "mazā mašīna". Darbojas Espresso kafijas krūzes darbības princips. Gandrīz katrā mājā jūs atradīsiet itāļu Moka kafijas kannu. Tā sastāv no trim daļām. Apakšējā daļa - tvertne ūdenim, vidus daļa - piltuves formas turētājs maltai kafijai, augšējā daļā – gatavā kafija.

N

Natural (apdirbimo būdas)

Natural apdirbimo būdas - uogos, tos kurios jau sudžiūvo ant kavamedžių, toliau apdirbamos natūraliu būdu.

P

Pērļu pupas

Pērļu pupiņas - apaļas kafijas pupiņas, kafijas ogas, kas ir viengabalainas.

Pellini

PELLINI kafija dzimusi 1922. gadā. 1971. gadā uzņēmums kopā ar citiem kafijas ražotājiem nodibināja korporāciju, kas apkalpo kafejnīcas.  Tagad PELLINI ir viens no vadošajiem kafijas grauzdētājiem Itālijā.

Portafiltrs

Portafiltrs, kas piestiprināts pie espresso kafijas aparāta un palīdz noteikt kafijas devas. Tā parasti ir izgatavots no misiņa ar plastmasas vai koka rokturi.

Piesātinājums

Šis apzīmējums tiek izmantots, lai aprakstītu fiziskās sajūtas, kas rodas mutē, dzerot kafiju.  Kāda pēcgarša, vai ir eļļaina garša. Kafija var būt viegla, vidēja, vai blīva. Konsistence un garša mainās atkarībā no kafijas pupiņu izcelsmes un gatavošanas metodes. Jo intensīvāka kafija, jo sarežģītāks aromāts. Lai novērtētu kafiju, nepieciešams iedzert nelielu malku kafijas un paturēt to uz mēles.

Pulped natural (dabīgs pārstrādes režīms)

Pulped dabiskā veida apstrāde – mehāniski ogas tiek berzētas un no tām tiek noņemts mīkstais ogas apvalks. Tad attīrītās ogas tiek nobērtas uz cementa uz 2 dienām, lai izžūst.

R

Robusta

Robusta kafijas koki tiek audzēti augstkalnu reģionos, 300-800 m virs jūras līmeņa, kur ir bagātīgi nokrišņi. Gada vidējais nokrišņu daudzums šajos reģionos ir aptuveni 2000 mm/ m². Aptuveni 30% no visas kafijas, kas nonāk tirgū ir Robusta kafija. Robusta kafijas pupiņas satur vairāk kofeīna.

S

SCAE

SCAE (Īpaša Kafijas asociācija Eiropā) – tā ir  ietekmīga organizācija, kurā apvienojušies kafijas grauzdētāji,  vairumtirgotāji, mazumtirgotāji, importētāji un audzētāji. Gada laikā asociācijas biedru, kuri meklē izcilu kafiju, skaits nemitīgi pieaug.

Sidamo

Sidamo – unikāla kafija ar ziedu vai augļu garšām. Šī kafija ir no Etiopijas dienvidiem un apstrādāta pēc Fully washed metodes.

Skābums

Skābums - tas ir viens no galvenajiem garšas rādītājiem, kas raksturīgs kafijai. Skābena garša piešķir kafijai skābumu un  patīkamu asumu. Kafijai var būt stipri skāba garša, vidēji skāba, vai viegli skāba garša. Visām labām kafijas pupiņām piemīt zināms skābums. Katrai šķirnei tas ir atšķirīgs. Jo spēcīgāk (tumšākas) grauzdētas kafijas pupiņas, jo zemāks skābums. Skābums ietekmē garšu.

Stinker

Stinker – kafijas pupiņas, kas pārāk ilgi ir bijušas iestrēgušas kafijas novākšanas kombainā un tajās sācies rūgšanas process. Vizuāli Stinker pupiņas defekts nav nosakāms, bet ja šāda kafijas pupiņa nokļust dzirnavās kopā ar citām, labām kafijas pupiņām, tad var sabojāt visu malumu.

T

Tampa

Tampa - ierīce tiek izmantota maltas kafijas espresso dzēriena sagatavošanai.