Sphynx

Share

Donas Sfinkss



txt_146756_uber

Donas sfinksi ir Krievijas aborigēnā kaķu šķirne. Šīs šķirnes vēsture sākās 1986.gadā Rostovas-uz-Donas pilsētā. Kaķu mīļotāja Eļena Kovaļova atgriežoties mājās, uz ielas paņēma mazu kaķēnu. Kaķeni nosauca par Varvaru. Pēc neilga laika, kaķēnam augot, spalva no muguras sāka izkrist. 1990.gadā Varvarai piedzima trīs kaķēni. Varvaras meita Čita arī kļuva par pamatu donas sfinksu izveidei. Pieredzējusī felinoloģe Irina Nemikina ir donas sfinksu šķirnes izveidotāja. Pēc daudzu gadu selekcijas darba Irina Nemikina 1996.gadā ieguva visā pasaulē pazīstamo kaķu šķirni – donas sfinkss.

Donas sfinksiem piemīt citplanētiešu izskats. Neviens, ieraugot tos, nepaliek vienaldzīgs. Citi tos iemīl uzreiz, citi ilgi nevar pie tiem pierast.

Donas sfinkss ir vidēja lieluma kaķis, stiprs un muskuļots ar garām, slaidām kājām. Donas sfinksa galva ir neparasta: izteikti vaigu un uzacu kauli, mandeļveida acis un ļoti lielas ausis. Kaķis ir ļoti graciozs, jo spalvas trūkums pilnībā ļauj izbaudīt viņa ķermeņa plastiku. Visas sfinksa kustības piesaista skatienus – viņš staigā neparasti, sēž „karaliski” un mazgājas kā cirka akrobāts.

Donas sfinksam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra – aptuveni 40 C. Tādēļ saimnieki mīl pie tā sildīt rokas. Taču, lai šo temperatūru uzturētu, sfinksi ēd biežāk nekā citi kaķi.

Donas sfinksu raksturu var aprakstīt dažos vārdos – tie ir ļoti jautri, bez mazākās agresijas izpausmēm. Šie kaķi dievina bērnus. Ļoti mīl sēdēt klēpī un murrāt. Gudri, viegli pielāgojas saimnieka garastāvoklim: gribat paspēlēties ar viņu – viņš tam ir tūdaļ gatavs. Ja jums ir slikts garastāvoklis – kaķis taktiski aizies prom.

Raksts sagatavots pēc internetā pieejamajiem materiāliem