Kroghs-Groent

Official page
Share

Par darbu un kārtības noteikumiem


gal_344588481_large
Foto - Kartupeļu novākšana ar kombainu. 2013 gada jūlijs.


Šajā sadaļā stāstam par svarīgāko, ko jāzina par darbu, tā procesiem un darba kārtību


Liela daļa savāktās ražas nonāk tirgotavās tajā pašā dienā


Vasaras sezonā visa produkcija (izņemot kartupeļus) tiek vākta realizācijai tajā pašā dienā, tāpēc, lai nodrošinātu produkcijas savlaicīgu piegādi veikaliem vākšanas darbs tiek uzsākts 5:00 no rīta. Pēcpusdienas cēliena vākums tiek uzglabāts saldētavās līdz nākošajam rītam.


Šeit publicējam ražas novākšanas procesu orientējošu kalendāru:

  • Zemenes tiek vāktas no maija vidus līdz augusta vidum;
  • Kartupeļi – no jūnija līdz oktobrim;
  • Zirņi – no maija beigām līdz augusta sākumam;
  • Pupiņas – no jūnija līdz augustam;
  • Sīpoli – no jūnija līdz augustam;
  • Burkāni un citi dārzeņi – no jūnija līdz augustam;
  • Kukurūza – augustā un septembrī.
gal_345041497_large

Darba uzdevumi un atskaites par padarīto


Darba uzdevumu un pienākumu sadali veic Kristians Kroghs pamatojoties uz produkcijas pieprasījumu un ražošanas nepieciešamību. Darba uzdevumi tiek izsniegti rakstveidā katram strādājošamam darba nedēļas sākumā un nepieciešamības gadījumā, katru dienu pirms darba sākuma tiek veiktas korekcijas vai doti papildu uzdevumi.

Nedēļas beigās strādājošie iesniedz atskaiti par paveikto, nostrādātajām stundām un ievāktās produkcijas daudzumu. Šie dati tiek salīdzināti ar digitālo svaru rādījumiem un Krogha rīcībā esošo informāciju. Atskaites periodi ir nedēļa un mēnesis.

gal_344585667_large
Foto - Vējaina diena zirņu biezoknī. 2013 gada vasara.

Vispārīgs darba apraksts – pa nozarēm


Zemenes – Tiek vāktas nogatavojušās lielās un nebojātās ogas, kurām nav manāmi vizuāli defekti. Tiek vāktas vienīgi kvalitātes standartiem atbilstošas ogas, bet visas bojātas un nekvalitatīvās tiek noplūktas un atstātas starpvagu ejās uz slamu pakaišiem. Pirms ražas sezonas zemeņu vagas tiek apkoptas un ravētas, bet novākšanas laikā strādājošā pienākums ir apkopt vagas, lai nezāles netraucētu darbu un nekavētu ogu nobiešanu. Bojātās ogas nedrīkst atstāt zemeņu cerā, jo tās īsā laikā var tālāk nodot puvi un slimību izraisītājus veselajām ogām.

Zemenes tiek vāktas mazajās kartona kastītēs, bet tās nokomplektētas tiek fasētas lielajās koka dēlīšu kastēs, uz kurām strādājošais līmē darba izpildes uzlīmes. Uzsākot darbu strādnieks izdrukā sev nepieciešamo uzlīmju daudzumu, kuras dienas laikā uzlīmēs uz koka kastēm, kurās būs viņa savāktā produkcija. Uzlīmēs norāda vākšanas datumu, vagas numuru, zemeņu šķirni un vācēja vārdu, uzvārdu.


Darbinieki tiek sadalīti pa brigādēm, katrai brigādei un individuālam strādniekam tiek iedalītas vagas, kuras ir jāapkoj un no tām jānovāc raža. Bez saimnieka atļaujas vagas netiek  savstarpēji mainītas, tāpat bez pamatota iemesla patvaļīgi netiek izmainīts darbiniekam uzticētā ražas novākuma apjoms. Pēc iepriekšējo gadu pieredzes ir notiekts minimālais novāktās produkcijas apjoms, bet darbinieki pēc savas izvēles un iespējām var pārpildīt šo normu.


2014. gadā ir plānotas izmaiņas zemeņu vākšanas darba procesā. Gatavo produkciju no vagām uz svērtuvi un saldētavu transportēs šim darbam norīkots strādnieks. Dienas beigās strādājošajam – zemeņu vācējam jāsalīdzina savi darba rezultāti ar svēšanas rādījumiem un jāseko vai izpildes apjomi ir pareizi fiksēti.


Zirņi – Zirņi tiek vākti tikai tie, kas atbilst norādītajam kvalitātes standartam un gatavības pakāpei. Viskavalitatīvākie un nepārgatavojušies. Dānijā prasības pret gatavo produkciju ir daudz augstākas nekā LV un tās pākstis, kas mums ierasti šķistu labas, šķirojot tiks brāķētas. Pākstis nedrīkst būt deformētas, ieplīsušas, ar brūniem plankumiem, kā arī pāraugušas – jau sākušas dzeltēt vai pārlieku piebriedušas.


Kartupeļi – Kartupeļi 90% no ražas apjoma tiek vākti ar kombainu. K. Kroghs norīko vienu vai vairākus strādājošos darbam kombainā, kur no transportiera lentes ir jānovāc tur nonkļuvusī zeme, akmeņi un nezāles. Šis darbs tiek atalgots kā stundu darbs.


Dārzeņi – Tiek vākti roku darbā. Atbilstoši veikalu pieprasījumam novācamais dārzeņu daudzums tiek norādīts iepriekšējās dienas vakarā vai uzsākot darbu no rīta. Vākšanas procesā tiek vākti tikai kvalitatīvie dārzeņi. Kvalitātes prasības saimnieks norāda uzsākot vākšanas procesu. Nekvalitatīvā produkcija tiek atstāta vagās. Ja ir nepieciešamība, tad pēc dārzeņu novākšanas strādniekiem tiek uzticēta arī dārzeņu tīrīšana un fasēšana.

gal_344586364_large
Foto - Kukurūzas vālītes tiek gatavotas pārdošanai. 2013 gada augusts.

Darba apģērbs


Dānijai raksturīgi strauji mainīgi klimatiskie laika apstākļi. No rīta var būt zema gaisa temperatūra +4 līdz 6 grādu robežā, bet dienas vidū gaiss var sasilt līdz pat 32 grādiem, pievakarēs atkal kļūst vēss. Dānijā ir ļoti vējains. Vējš 3 – 4 reizes dienā var atnest lietus mākoņus un mērenu lietu.


Darbam uz lauka nodrošiniet sevi ar vairākām, nomaināmām apģērba kārtām: no rīta siltu, sportisku un vilnas apģērbu (džemperi, zeķes), tam pa virsu velkot ūdens necaurlaidīgu darba jaku un bikses vai kombenizonu. Lietainā laikā un rīta stundās noder gumijas zābaki, bet pa dienu karstā un sausā laikā – sporta apavi, kurpes vai gumijas iešļūcenes („kroksīši”).

Dienas siltajā, saulainajā laikā lieti noder plānas un gaisu caurlaidīgas kokvilnas jakas un t-kreki, kā arī kokvilnas bikses vai šorti. Apģērbam jābūt izvēlētam tādam, kas ļauj brīvi kustēties, locīties un pietupties.  Cepures un lakati pasargās no saules. Noderēs arī saulesbrilles un pretiedeguma krēms.


Darbs uz lauka ir netīrs, tāpēc braucot uz Dāniju sagādājiet pietiekoši daudz maiņas apģērba un – veļaspulvera paku.


Higiēnas prasības.


Ogas un dārzeņi jāvāc strādniekiem izsniegtajos gumijas cimdos. Cimdi ir pietiekošā daudzumā, lai tos varētu nomainīt pēc nepieciešamības, kad tie bojāti, novalkāti vai netīri.

Jāmazgā rokas  - Pirms darba sākuma, kā arī darba gaitā mainot darba procesus, kā arī pēc tualetes apmeklējuma vai pēc īpaši netīru darba procesu veikšanas.

Darba laikā smēķēt drīkst vienīgi lauka malā. Saimniecības teritorijā smēķēt drīkst tam norādītās vietās. Telpās smēķēt aizliegts!

Nav ieteicams lietot smaržas un krēmus, kas var ietekmēt novācamās produkcijas kvalitāti.

Jāievēro personīgā higiēna.

Nedrīkst strādāt ar iekaisušām vai strutojošām brūcēm un augoņiem. Šādu veselības problēmu gadījumā nekavējoties jāinformē darba devēju;

Nedrīkst turpināt darbu ja ir alerģija pret kādu no ražas produktiem vai lauksaimniecības ķīmiju, kas izmantota uz lauka. Šādu veselības problēmu gadījumā nekavējoties jāinformē darba devēju.

Stājoties darbā Kroghu saimniecībā informē par alerģiju esamību vai citām veselības problēmām, ja tādas pastāv un var radīt apdraudējumu darbā.


Darba drošība


Stājoties darbā Kroghu saimniecībā katrs strādājošais tiek instruēts par darba drošības, ugunsdrošības un iekšējās kārtības noteikumiem. Ja radušās neskaidrības, nekavējieties izvaicāt saimnieku.

Pirms darba procesu uzsākšanas, īpaši ja darbs saistīts ar mehānismiem vai tehniku, nepieciešamības gadījumā lūdziet atkārtot drošības tehnikas norādes saimniekam vai pieredzējušam personālam.


Saulainā un karstā laikā nodrošiniet sev nepieciešamo ūdens daudzumu, paņemot līdzi uz lauka dzeramā ūdens pudeli, kā arī lietojiet atbilstošu apģērbu un cepuri.

gal_344586944_large
Foto - Rīts zemenēs. 2013 gada jūlijā.


Darba un iekšējās kārtības noteikumi


Darbs ir jāveic atbildīgi, ievērojot produkcijas kvalitātes prasības un noteiktos darba izpildes termiņus. Minimālais dienā veicamā darba apjoms ir noteikts pamatojoties uz ilggadēju darba pieredzi un spēkā esošiem darba normatīviem.

Par visiem apgrūtinājumiem un apdraudējumiem darbinieku veselībai vai saimnieka īpašumam nekavējoties jāziņo Kristianam Krogham.

Pabeidzot darbu ir jāsakopj inventārs un darba vieta.

Dzīvojamie vagoniņi, sadzīves un koplietošanas telpas jāuztur kārtībā un jāievēro higiēnas normas.


( ! ) Aizliegumi:

Veicot savus darba pienākumus nedrīkst traucēt vai kavēt citu strādnieku darbu.

Ar darbību vai bezdarbību bojāt saimniecības īpašumu, inventāru un tehniku.

Sagrozīt vai sniegt melīgus datus par uzticētā darba izpildi un ievāktās produkcijas apjomu.

Jebkādā veidā aizvainot, draudēt vai fiziski aizskart citus strādājošos.

Darba vietā un laikā lietot apreibinošus līdzekļus, ierasties darbā alkohola reibumā vai paģirās.

Smēķēt telpās un dzīvojamajos vagoniņos.

Ar savu rīcību vai uzvedību traucēt citu darbinieku sadzīvi vai naktsmieru.


( ! ) Jebkuras intrigas darba kolektīvā vai psiholoģiski pāridarījumi citiem strādājošajiem liegs iespējas turpināt darbu pie Kroghiem nākamajās sezonās, bet īpašu nesaskaņu gadījumos saimniekam ir tiesības nekavējoties izbeigt darba attiecības ar personu, kura izraisījusi problēmsituāciju.


Veselība

Veselība – ja esi saslimis, nekavējoties pārtrauc darbu un informē par saslimšanu savus kolēģus un darba devēju. Nepieciešamības gadījumā vērsies pie ārsta pēc palīdzības.

Veselība – ja esi savainojies darbā, nekavējoties pārtrauc darbu un informē par negadījumu savus kolēģus un darba devēju. Nepieciešamības gadījumā vērsies pie ārsta pēc palīdzības.

Veselība – ja tev ir alerģija. Nedrīkst turpināt darbu, ja radusies alerģija pret kādu no ražas produktiem vai lauksaimniecības ķīmiju, kas izmantota uz lauka. Nekavējoties informē darba devēju par to.


Strādājot uz lauka nodrošini sevi pret saules apdegumiem, aizsargā sevi no iespējas saņemt saules vai karstuma dūrienu.



gal_344588600_large