ZAAO EKO burziņš

Official page
Share

ZAAOnīcas septembra padomi!

1.padoms - Dodoties iepirkties skolai, noteikti izpēti, kas jau ir atrodams Tavās mājās. Tā tiks taupīti gan naudas, gan dabas resursi!

2.padoms: Iegādājies preces un produktus ar pēc iespējas mazāku iepakojumu vai bez iepakojuma vispār!

3. padoms: Kad dodies iepirkties, tad noteikti izmanto auduma iepirkumu maisiņu. Tādā veidā Tu samazināsi atkritumu daudzumu savā mājoklī!

4.padoms: Šogad skolai iegādājaties lietotas, nevis jaunas, mācību grāmatas!

5.padoms: Ja vien iespējams, mudini draugus/ bērnus doties uz skolu ar kājām. Svaiga gaisa deva no rīta atvieglos zinību apgūšanu skolas solā!

6.padoms: Iepērkoties iegādājies koncentrātus (dzērienu, tīrīšanas līdzekļu, u.c.), kurus vari iepildīt jau mājās atrodamos un atbilstošos traukos!

7.padoms: Iegādājies vairākkārtīgi lietojamus ēdienu uzglabāšanas un līdzi ņemšanas traukus, lai netiktu radīti nevajadzīgi un lieki atkritumi.

8.padoms: Vecās un izlasītās grāmatas nemet prom, bet gan ziedo vai pārdod! Būs prieks jaunajiem grāmatu īpašniekiem un arī dabai!

9.padoms: Gan mājās, gan darbā pēc iespējas izvēlies otrreizēji pārstrādātu papīru! Tādējādi Tu saudzē ne tikai kokus, bet arī energo resursus.

10.padoms: Parūpējies par to, lai mājās un birojā papīra abas puses tiktu izmantotas cik tas ir iespējams. Būs retāk jāiet uz veikalu iegādāties jaunu papīru!

11.padoms: Izņemot/ ievietojot naudu bankomātā izvairies pēc transakcijas ņemt printēto čeku!

12.padoms: Nolietoto apģērbu un apavus nemet ārā - ziedo, andelē vai pārveido jaunā veidolā! Arī apģērba pagatavošanai ir nepieciešami lieli dabas un energo resursi.

13.padoms: Savā mājoklī vēlams ierīkot atsevišķus konteinerus vismaz sadzīves (bioloģiskie atkritumi) un šķirotajiem (metāls, plastmasa, papīrs, PET) atkritumiem, kā arī atsevišķu tvertni stiklam.

14.padoms: Ja esi nolēmis doties nākošajā atkritumu šķirotāju līmenī, tad vari ierīkot atsevišķu tvertni tieši PET pudeļu nošķirošanai!

15.padoms: Kad nelieto elektroierīci, tad izslēdz to pavisam, nevis atstāj gaidīšanas (STAND BY) režīmā. Arī gaidīšanas režīms patērē energoresursus.

16.padoms: Kad Tavs telefons ir uzlādēts, tad noteikti izrauj lādētāju no elektrības rozetes, nevis atstāj to tur līdz nākošajai reizei.

17.padoms: No nolietota peles paliktņa Tu vari izgriezt dažādu formu krūžu/ glāžu paliktnīšus. Galds pasargāts un lietai piešķirta otrā dzīve!

18.padoms: Dodoties iepirkties, vēlams izvēlēties dabīga auduma apģērbu. Piemēram, vilnas, kokvilnas, lina u.c.

19.padoms: Vienmēr izlēdz mašīnas aizdedzi, kad kādu gaidi vai zini, ka nebūs jābrauc kādu brīdi! Viss labais sākas no sīkumiem!

20.padoms: Mīļas, svētkos saņemtas apsveikumu kartiņas nemet ārā, bet gan izmanto kā grāmatzīmes.

21.padoms: Gatavojoties jaunai darba nedēļai ieplāno laiku fiziskām aktivitātēm un pēc iespējas ikdienas gaitās pārvietojies ar kājām.

22.padoms: Uz katra atkritumu šķirošanai paredzētā konteinera uzlīmē atraktīvas uzlīmes ar atbilstošo atkritumu veidu. Tad arī ciemiņiem būs skaidrs, kur likt tukšo konfektes papīru!

23.padoms: Iegādājoties elektroniku, izvēlies A un A+ klases elektro ierīces. Tādējādi Tu ilgtermiņā ievērojami ietaupīsi naudas un dabas resursus!

24.padoms: Ņem vērā, ka dokumentu kabatiņas var izmantot vairākas reizes. Tās noteikti savu uzdevumu pildīs arī trešo un ceturto reizi! Iespējams, ka arī desmito.

25.padoms: No pogām, kas palikušas tikai pa vienai, izmantojot radošu pieeju, Tu vari pagatavot stilīgu kaklarotu. Ļauj tām dzīvot vēlreiz!

26.padoms: Neliec savu mobilo telefonu lādēties uz visu nakti. Tam noteikti nav nepieciešamas astoņas vai pat desmit stundas, lai baterija būtu pilna. Vai ne?

27.padoms: Kūku, kēksu un cepumu cepšanai lieto vairākkārtīgi izmantojamas formiņas. Tad nebūs nepieciešams katru reizi iegādāties jaunas papīra cepšanas formas.

28.padoms: Atkritumu šķirošanu pārvērt par interesantu atrakciju un iesaisti tajā visu savu ģimenei. Izvēlies krāsainus un kičīgus konteinerus vai arī ļauj bērniem tos apzīmēt pēc saviem ieskatiem.