ZAAO EKO burziņš

Official page
Share

ZAAOnīcas oktobra padomi!

29.padoms: Izmanto savu siltumnoturīgo krūzi, kad iegādājies kafiju benzīntankos, vai kur citur, līdzi ņemšanai, nevis vienreiz lietojamo papīra krūzi.

30.padoms: Printējot sev lasāmvielu samazini burtu izmēru, atstarpes starp rindām un atkāpes no malām. Tā Tu samazināsi izmantoto papīra lapu skaitu un saudzēsi dabu!

31.padoms: Cik vien iespējams, iegādājies vietējos augļus un dārzeņus. Tie nav apstrādāti ar stiprajām ķimikālijām, lai izturētu ceļu pie Tevis no siltajām zemēm.

32.padoms: Pirms došanās iepirkties izveido sarakstu ar nepieciešamajām precēm un iegādājies tikai tās. Tā Tu pasargāsi sevi no nevajadzīgiem tēriņiem un neiegādāsies preces, kuras nāksies izmest.

33.padoms: Kad dodies iegādāties izlejamo jogurtu, pienu, krējumu vai kādu citu produktu, ņem līdzi pats/i savu trauku. Tā Tu neradīsi jaunus un nevajadzīgus atkritumus!

34.padoms: Ūdens vārāmajā kannā ielej tikai tik ūdeni, cik Tev nepieciešams. Nav vērts sildīt tādu ūdens daudzumu, kuram Tu pēc tam tāpat ļausi atdzist!

35.padoms: Spoguļus mājās lieliski var notīrīt izmantojot balto galda etiķi. Tie iegūs mirdzumu un Tev nebūs jāizmanto ķīmiski līdzekļi to trīšanai!

36.padoms: Ikdienas dušošanās ilgumam nevajadzētu pārsniegt 5 minūtes. 

37.padoms: Lai arī ziemā Tev netrūktu vitamīnu, uz virtuves palodzes ierīko zaļumu stūrīti, kurā audzē lokus, dilles, timiānu, baziliku un citas aromātiskas un veselīgas garšvielas!

38.padoms: PET pudeles, pirms mešanas PET vai šķiroto atkritumu konteinerā, noteikti saplacini, lai tās neaizņem tik daudz vietas.

39.padoms: Sākumā pamēģini vienu dienu nedēļā dzīvot zaļi - ej ar kājām, nelieto ķīmijas, ēd veselīgi un taupi resursus. Ja iepatiksies, tad palielini savu EKO dienu skaitu nedēļā.

40.padoms: Ja neatrodi citu pielietojumu, tad ikdienas laikrakstus nodod otrreizējai pārstrādei. Laba padarīta darba sajūta - garantēta!

41.padoms: Ja ārā ir labi laikapstākļi, tad brīvdienas pavadi svaigā gaisā un cik vien iespējams nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm! Tas ir svarīgi Tavai veselībai.

42.padoms: Ne vienmēr ir nepieciešams iegādāties jaunu grāmatu! Pilsētu un skolu bibliotēkās ir ļoti daudz interesantas un tieši Tev piemērotas lasāmvielas.

43.padoms: Dabai veselīgāk būs, ja rīta laikrakstus lasīsi interneta vidē, nevis iegādāsies drukātā formātā!

44.padoms: Lai iesaistītu visu ģimeni, sadaliet atkritumu šķirošanas pienākumus. Viens uztur kārtībā konteinerus, otrs placina PET pudeles un trešais - nogādā šķirotos atkritumus līdz konteineriem.

45.padoms: No PET plastmasas pudeles pagatavo putnu barotavu ziemas sezonai. Idejas un pamācību kā to izdarīt viegli atradīsi internetā un putni arī ziemā dziedās pie Tava loga.

46.padoms: Veicot pierakstus un gatavojot dokumentu kopijas, izmanto abas papīra puses. Tādējādi Tu saudzēsi kokus un taupīsi papīra ražošanas resursus!

47.padoms: Netīras virsmas gan virtuvē, gan citur mājās, viegli nomazgāsi arī ar citronu vai etiķa ūdeni. Šādi Tu savu mājokli tīrīsi dabiski, neizmantojot videi kaitīgās ķīmijas!

48.padoms: Dodoties baudīt rudens skaistākās dienas PET pudeles, stikla taru un iepakojuma papīrus neizmet mežā vai pļavā, bet gan šķiroto atkritumu konteinerā! Daba teiks paldies.

49.padoms: Savā mājoklī atgādinājuma lapiņu vietā izmanto tāfeli. Tādējādi Tu lieki netērēsi papīru, rakstot atgādinājumus sev un saviem ģimenes locekļiem.

50.padoms: Apģērbus, rokassomiņas un aksesuārus, kurus vairs nenēsā, neizmet. Tā vietā tirgojies ar šīm lietām internetā, andelēs vai mainies ar draudzenēm!

51.padoms: Gatavojoties Helovīna svētkiem, pārdomā iespēju pagatavot sev tērpu no mājās atrodamām lietām, nevis iegādājoties jaunu, gatavu tērpu! Ļausim lietām dzīvot otro dzīvi.

52.padoms: Tā vietā, lai iegādātos aizvien jaunus un jaunus koka zīmuļus, vienreiz iegādājies mehānisko zīmuli un to piepildi, kad nepieciešams

53.padoms: Mājokļa tīršanai neizmanto papīra salvetes un dvieļus, bet gan auduma lupatu, kuru varēsi izmantot vairākas reizes. Tādējādi Tu samazināsi radīto atkritumu daudzumu!

54.padoms: Izmanto iespēju aizņemties sev reti nepieciešamās lietas (instrumentus, grāmatas) no draugiem un kaimiņiem. Tu 'neapaugsi' ar lietām un taupīsi resursus.

55.padoms: Ja esi nolēmis šovakar rīkot burziņu un izmantot vienreiz lietojamos traukus, tad lieto kartona, nevis plastmasas traukus. Tie ir dabai krietni draudzīgāki.

56.padoms: Dāvanu iesaiņošanai izmanto otrreiz pārstrādātu dāvanu papīru vai dāvanu maisiņus. Šāda iepakojuma ražošanai tiek izmantotas otrreiz pārstrādātas izejvielas!

57.padoms: Lai taupītu energoresursus, veļas un trauku mazgājamo mašīnu darbini tikai tad, kad tās ir pilnas, nevis tikai ar dažiem apģērba gabaliem vai traukiem.

58.padoms: Privātmāju iedzīvotājiem ir ieteicams uzstādīt āra apgaismojumu ar sensoru. Tādējādi gaisma degs tikai tikmēr, kamēr kāds atradīsies pagalmā, nevis visu laiku.

59.padoms: Trauku mazgājamā mašīna patērē krietni mazāk ūdeni, kā mazgājot traukus ar rokām. Cik iespējams iesakām izmantot šādu trauku mazgāšanas veidu!