ZAAO EKO burziņš

Official page
Share

ZAAOnīcas aprīļa padomi

211.padoms: Tās Lieldienu olas, kuras nespēj apēst šajās dienās, neizmet, bet gan pagatavo salātos vai vieglās uzkodās turpmākajām dienām.

212.padoms: Kur un, kad vien iespējams, piesaki, ka nevēlies rēķinu vai čeku papīra formātā.

213.padoms: Laicīgi aizved savu velosipēdu uz apkopi, lai, pavasarim iestājoties, uzreiz vari to likt lietā un tas kalpotu ilgāk.

214.padoms: Arī jaunās paaudzes ledusskapji ik pa laikam ir jāatsaldē un jāiztīra, lai tie tērētu mazāk resursus un kalpotu ilgāk.

215.padoms: Podiņus pavasara vitamīnu - zaļumu - audzēšanai, vari vienkārši un dabai draudzīgi pagatavot no izlietotām PET pudelēm vai tetrapakām.

216.padoms: Ir sācies gada gaišais laiks, tādēļ, cik iespējams, izmanto dienas gaismu, nevis mākslīgo apgaismojumu.

217.padoms: Tuvojoties siltajam gada laikam, iekārto vai atjauno veļas žāvēšanai svaigā gaisā paredzētās vietas - balkonus, nojumes, pagalmus, nevis izmanto veļas mašīnas žāvētāja funkciju.

218.padoms: Auduma iepirkumu maisiņu vari viegli pagatavot pats, izmantojot apģērbu, kuru vairs nelietosi vai aizkarus, kurus vairs neizmantosi.

219.padoms: Ievērojot atļauto braukšanas ātrumu un braucot mierīgi, tiek ietaupīta degviela un samazināts kaitīgo izmešu daudzums.

220.padoms: Ja kādu ierīci ilgāku laiku nelieto, tad izņem baterijas vai lādējamos akumulatorus. Tādējādi tie lieki netērēs enerģiju.

221.padoms: Veicot pavasara tīrīšanu neizmet lietas, kuras kādam citam vēl noderētu (saimniecības preces, apģērbu, apavus, gultas veļas, utt.). Ziedo tās tuvākajā ziedojumu pieņemšanas punktā.

222.padoms: Ūdens sildīšanas tvertnē mājsaimniecībā nav nepieciešams uzstādīt maksimālo ūdens temperatūru (~70 grādi), pietiks ar 40 - 50 grādu siltu ūdeni ikdienas vajadzībām.

223.padoms: Rīkojot viesības, galda klāšanai lieto auduma, vairākkārt izmantojamās salvetes, nevis papīra un vienreiz lietojamās salvetes.

224.padoms: Izaicini sevi un iemēģini roku nolietotu vai salauztu lietu paveidošanā par noderīgiem un jaunam mērķim paredzētiem priekšmetiem.

225.padoms: Izmanto visas sev pieejamās atkritumu šķirošanas iespējas un akcijas. Tādējādi palīdzēsi ietaupīt dabas un energo resursus.

226.padoms: Jau laicīgi sameklē un sagatavo Lielajai Talkai nepieciešamos rīkus un maisus.

227.padoms: Kad beigusies skropstu tuša, tad tās otiņu vari vēlreiz izmantot smalku vai grūti pieejami lietu un vietu tīrīšanai, vai arī izdomāt vēl labāku otrreizēju pielietojumu.

228.padoms: Izstaipītās matu gumijas vari izmantot, lai kopā saturētu zīmuļus, adāmadatas, papīra un iesaiņojamā papīra ruļļus un citas līdzīgas lietas.

229.padoms: Neizmet, bet sakrāj interesantas tukšās stikla pudeles un vasarā izmanto puķu vāžu vietā dārzā.

230.padoms: Apsver domu sākt lietot organisku un dabīgu ķermeņa un sejas kosmētiku, kā arī makiāžu. Gan ķermenim, gan dabai patiks

231.padoms: Cik vien iespējams, izvēlies iegādāties produktus, kuriem ir iepakojums, kas pagatavots no otrreiz pārstrādātiem materiāliem.

232.padoms: Uzdevumam pieej radoši un izveido saviem bērniem izglītojošu spēli par atkritumu šķirošanu tā, lai bērni ikdienā šķirotu atkritumus un izprastu šīs darbības jēgu.

233.padoms: Pieņem lēmumu piedalīties šī gada Lielajā Talkā un izvēlies vietu, kuru, Tavuprāt, būtu jāsakopj.

234.padoms: Mācoties skolas eksāmeniem un kontroldarbiem, cik iespējams lasāmos gabalus lasi elektroniski un nedrukā ārā, lai saudzētu kokus.

235.padoms: Ja grābeklis pēc pagājušā gada Lielās Talkas ir salūzis, tad, pirms iegādājies jaunu, mēģini saremontēt veco, lai nav jāizmet.

236.padoms: Rīt pēc Talkas noteikti būsi izsalcis, tādēļ vairākas reizes lietojamos traukos līdzi ņem paša pagatavotu maltīti, nevis iegādājies veikalā pusfabrikātus.

237.padoms: Pēc Lielās Talkas pārliecinies, ka visu aiz sevis nokop un neatstāj lietas, tur, kur tās dabā neiederas.

238.padoms: Uzkrāj lietus ūdeni traukos dārzā un ar to laisti dārzu sausajā laikā. Tādējādi ievērojami ietaupīsi ūdens resursus.

239.padoms: Visus plastmasas iepakojumus (PET pudeles, saldējuma kārbas, utt.) pēc iespējas izmanto vēlreiz, lai vienmēr nav jāiegādājas jauni trauki.

240.padoms: Kad veic lielo pavasara tīrīšanu, nevajadzīgajām lietām iekārto divas kastes - ziedošanai un ārā mešanai. Ir lietas, kas citiem vēl var noderēt!