ZAAO EKO burziņš

Official page
Share

ZAAOnīcas decembra padomi!

90.padoms: Svētku laikā uzņemot ciemiņus, papīra salvešu vietā izmanto auduma salvetes, kuras pēc tam varēsi izmantot atkal un atkal.

91.padoms: Iegādājoties sveces Adventes vainagam izvēlies vienkāršas sveces, bez plastmasas rotājumiem, spīguļiem un bez iepakojuma. Tie paliks pāri un tāpat būs jāizmet, kad svece būs izdegusi!

92.padoms: Izvairies ikdienā dzērieniem lietot plastmasas salmiņus vai, svētku reizēs, citus plastmasas rotājumus. Dekorē dzērienus izmantojot augļus, ogas vai cukuru!

93.padoms: Lai nebūtu jāiegādājas visi mēneša un nedēļas izdevumi, tad norunājat dalīties tajos ar draugiem, paziņām un radiem. Tā tiek taupīti gan finanšu, gan dabas resursi!

94.padoms: Pa nakti vai, kamēr nelieto savu portatīvo datoru, izslēdz to izmantojot nevis gulēšanas vai gaidīšanas režīmu, bet gan pilnībā izslēdzot (SHUT DOWN). Tādējādi netiks tērēti energoresursi!

95.padoms: Ir īstais laiks, lai segas un spilvenus, kurus vairs nelieto nodotu labdarībai. Tas ir labs darbs, kas ļauj tajos sildīties arī citiem, kā arī nerada liekus atkritumus.

96.padoms: Neturi sveci zem pūra, bet gan dalies ar savām zināšanām atkritumu šķirošanā! Citi to novērtēs, un pašam būs labi padarīta darba sajūta.

97.padoms: Saviem mājas sporta treniņiem nav nepieciešams iegādāties hanteles veikalā, tā vietā vari izmantot dažāda lieluma izlietotās PET pudeles, kas piepildītas ar ūdeni! Aiziet!

98.padoms: Dāvanu maisiņus un iesaiņojamo papīru, ja iespējams, izmanto vēlreiz, radoši saiņojot dāvanas saviem draugiem un radiem svētkos.

99.padoms: Lai cīnītos ar sniegu savā pagalmā, izmanto dabai nekaitīgus pretslīdes līdzekļus - smiltis vai smalkas akmens šķembas! Nokūstot sniegam, tie nenodarīs kaitējumu videi.

100.padoms: Rotā savu mājokli svētkiem ar dabīgiem materiāliem. Piemēram, priežu un egļu čiekuriem.

101.padoms: Izvairies iegādāties ātri pagatavojamās maltītes (zupas, desertu un kūku maisījumus), jo tie satur vairāk iepakojuma materiāla, ko Tu pēc tam tāpat izmetīsi.

102.padoms: Ziemassvētku apsveikumus radiem un draugiem šogad pagatavo pats, izmantojot krāsaino papīru, audumu un lentu atgriezumus

103.padoms: Izprintējot mācību materiālus, dokumentus vai informatīvus rakstus, ja vien iespējams izņem no teksta attēlus. Tā Tu krietni ietaupīsi printera tinti un retāk tā būs jāmaina.

104.padoms: Apelsīnu un mandarīnu miziņas uzreiz neizmet, bet ļauj tām 2-3 dienas kaltēties kādā siltā vietā un visā mājā virmos patīkama svētku smarža!

105.padoms: Ziemassvētkiem iegādājies dzīvu egli podiņā, kuru pavasarī varēsi iestādīt zemē un ļaut tai augt.

106.padoms: Gatavojoties svētkiem, jau laicīgi meklē un iegādājies vietējos produktus, kurus pārdod Ziemassvētku tirdziņos. Tie ir veselīgāki un nav pārspīlēti iepakoti plastikāta plēvēs.

107.padoms: Lai atkritumu šķirošana Tavā mājoklī būtu ērtāka un vieglāk saprotama arī ciemiņiem, tad dažādiem atkritumu tipiem izvēlies atšķirīgu krāsu konteinerus!

108.padoms: Nav nepieciešams gandrīz ik gadu iegādāties aizvien jaunus svētku rotājumus un vecos izmest. Izmanto vai uzlabo tos pašus, kas Tev jau ir!

109.padoms: Kartona pastkaršu vietā šogad visiem saviem mīļajiem izsūti e-pastkartes. Tādējādi netiek tērēti tik daudz dabas resursi.

110.padoms: Ja pagājušo gadu svētku elektriskās lampiņas ir nokalpojušas savu mūžu, tad tās noteikti aizved uz EKO laukumu, jo tur zinās, ko ar tām darīt, lai nekaitētu videi.

111.padoms: Ir īstais brīdis, lai siltos apģērbus, kurus pats vairs nelieto, nodotu labdarībai vai aiznest uz tuvējo baznīcu.

112.padoms: Gatavojot svētku maltītes, centies negatavot pārmērīgus ēdienu apjomus, lai vēlāk šī pārtika nav jāizmet.

113.padoms: Ziemassvētku dāvanu iesaiņojamo papīru noteikti nošķiro un izmet šķiroto atkritumu konteinerā!

114. padoms: Svētku laikā īpaši rūpīgi saplacini PET pudeles un citus izlietotus iepakojumus, jo svētku laikā tiek radīti īpaši daudz atkritumu un jārūpējas, lai vietas pietiek visiem.

115.padoms: SNIEMV - Saki NĒ, iepirkumu maisiņiem veikalā!

116.padoms: Svētku rotājumus iepako īpaši saudzīgi, lai tie netiktu saplēsti un tos varētu izmantot arī nākošgad.

117.padoms: Brīvdienās dodoties tālākā ceļā ar mašīnu, noteikti ierīko vairākus, dažādu atkritumu tipu savākšanai paredzētus maisiņus. Šķiro arī ceļā!

118.padoms: Ja, tomēr esi saņēmis dāvanu, kura Tev nav vajadzīga, tad to nenoliec plauktā un arī neizmet, bet gan nodod labdarībai vai pārdod internetā. Citiem noderēs!

119.padoms: Gatavojoties Jaunā Gada sagaidīšanas masku ballei, izmanto mājās atrodamus apģērbus, aksesuārus un tos pārveido kā nepieciešams. Nav nepieciešams aizvien iegādāties

jaunas lietas.

120.padoms: Saglabā svētkos saņemto apsveikuma kartiņu aploksnes un pēc tam izmanto tās saspraužu, kniežu, pogu vai citu sīku vienību uzglabāšanai.