ZAAO EKO burziņš

Official page
Share

ZAAOnīcas jūnija padomi

274.padoms: Tā vietā, lai vienmēr piknikos ceptu gaļu, kādu reizi izvēlies grilēt dārzeņus, sieru, augļus.

275.padoms: Savam printerim uzstādi drukāšanas režīmu uz abām lapas pusēm.

276.padoms: Grilējot gaļu vai dārzeņus uzliec grilam vāku, jo tā maltīte pagatavosies ātrāk un būs jātērē mazāk ogles vai cita veida malka.

277.padoms: Ja jubilejā esi saņēmis/usi kalnu griezto ziedu, tad parūpējies par tām kārtīgi, lai tās acis priecētu gana ilgi un tik drīz nebūtu jāizmet. Maini tām ūdeni un apgriez kātiņus.

278.padoms: Karstajā vasaras laikā, braucot mašīnā, gaisa kondicionieri uzstādi tikai par pāris grādiem vēsāku, nekā āra temperatūra. Tas būs gan veselīgāk, gan tiks tērēti mazāki degvielas resursi

279.padoms: Visas kosmētikas, zobu pastas un tīrīšanas līdzekļu kārbiņas centies izlietot tā, lai iepakojums paliek pēc iespējas tīrāks!

280.padoms: Ja brīvdienās plāno doties atpūsties pie dabas ar velosipēdu vai kājām, padomā par trauku vai maisiņu to iepakojumu savākšanai, kas paliek aiz Tevis un, ko atstājuši citi.

281.padoms: Tagad ir īstais laiks, lai kārtīgi saēstos pašu dārza vai lauku tantes atvestos zaļumus un uzņemtu nepieciešamo vitamīnu devu!

282.padoms: Dodoties sauļoties vai pastaigā uz jūru, līdzi paņem maisiņu, kurā savākt krastā izskalotos un citu atpūtnieku atstātos izlietotos iepakojumus un pudeles. Tas nav grūti!

283.padoms: Šķiroto atkritumu konteinerā izmet tikai tās lietas, kurām katrs konkrētais konteiners ir paredzēts. Tāpat jārīkojas arī ar stikla un PET pudeļu konteineriem.

284.padoms: Ja dzīvo privātmājā, tad noteikti iestādi pie mājas kokus tā, lai tie apēnotu māju un tā vasarās neuzkarstu. Tādējādi Tu izvairīsies no gaisa kondicioniera lietošanas.

285.padoms: Tā vietā, lai iegādātos ķīmiskos pretodu preparātus, ierīvējies ar lavandas, piparmētras, tējas koka, eikalipta un ciedru ēteriskajām eļļām.

286.padoms: Kad esi nolēmis/ usi uzsākt savu biznesu, jau laicīgi sāc plānot un vēlāk vienmēr seko līdzi tam, lai uzņēmuma darbības principi nekaitētu apkārtējai videi.

287.padoms: Lai lietainā laikā, apmeklējot pasākumus brīvā dabā, Tu nesamirktu, iegādājies īstu lietusmēteli, nevis plāno plastmasas. To varēsi lietot neskaitāmas reizes.

288.padoms: Veicot dārza darbus, pēc iespējas izvēlies instrumentus, ko pats darbināsi ar roku, nevis elektriskos vai ar degvielu darbināmos. Nepiesārņosi dabu, kā arī varēsi kārtīgi izkustēties.

289.padoms: Neiegādājies vienmēr visas jaunās grāmatas, bet mainies ar draudzenēm/ draugiem, kurām tās jau ir. Citiem noteikti noderēs arī Tavas grāmatas, kā arī tā Tu saudzēsi kokus.

290.padoms: Ja dzīvo 5-10 minūšu gājiena attālumā no veikala, tad nelielu pirkumu gadījumā dodies turp ar kājām vai velosipēdu, nevis ar automašīnu.

291.padoms: Kad izmēģini kādu sporta veidu, tad pirmajai reizei noteikti izīrē inventāru, nevis uzreiz iegādājies jaunu. Ja nu neiepatīkas!

292.padoms: Lai māja pārlieku neuzsiltu, pa dienu, kamēr neesi mājās, aizver žalūzijas un aizkarus. Tādējādi nebūs jāizmanto elektroniskie kondicionieri, gaisa atdzesēšanai.

293.padoms: Gatavojoties Līgo svētku sagaidīšanai, svinību vietā laicīgi ieplāno un novieto vairākas atkritumu tvertnes ciemiņu un pašu vajadzībām - gan šķirotajiem, gan sadzīves atkritumiem! Līgo!

294.padoms: Vasarās neļauj bērniem pavadīt daudz laika pie datora, spēlējot datorspēles, nodarbini viņus svaigā gaisā - ar spēlēm, rotaļām, maziem mājas darbiņiem.

295.padoms: Ja nav iespējams izmantot keramikas traukus, tad Līgo svētkos izmanto papīra vienreizējos traukus, jo pēc lietošanas tos vari iemest ugunskurā.

296.padoms: Līgo svētkos "saražotos" atkritumus noteikti sašķiro un pēc tam izmet atbilstošos konteineros! Cieni un mīli dabu.

297.padoms: Pirms izmet vai kādam atdod savus vecos apģērba gabalus, padomā vai nevari tos pārveidot par stilīgu un noderīgu apģērbu vai aksesuāru. Ja vari, tad pamēģini, kā sanāk!

298.padoms: Nolietotas kosmētikas otiņas un spilventiņus, otrreiz vari izmantot kopā ar bērniem, zīmējot vai līmējot ar tiem.

299.padoms: Veco ziemas apģērbu pārvērt par jauniem vasaras apģērba gabaliem - garās bikses par šortiem, garos svārkus par īsiem svārkiem un džemperus par vestītēm.

300.padoms: Šajās brīvdienās rīko ballīti? Noorganizē to EKO stilā - ar dabīgiem ēdieniem un dzērieniem, dabīgiem rotājumiem un viesiem, kas ir vides draugi.

301.padoms: Arī dodoties ārpus savas valsts robežām, neaizmirsti par atkritumu šķirošanas iespēju izmantošanu un videi draudzīgu uzvedību.

302.padoms: Ļauj savam sunim grauzt Tavus pavisam novalkātos apavus un nepērc veikalā īpašās suņu rotaļlietas, kas tāpat agru vai vēlu būs jāizmet.